Jan Kees Van der Velden

Jan Kees van der Velden: 'Pas op voor padel!'

Vorig jaar mei, tijdens de algemene ledenvergadering van de NGF, legde een bestuurslid van de Noordwijkse de vinger op een zere plek. Zij stelde dat Nederland in Europa hét hockeyland is. Volgens haar was dat een van de redenen waarom wij zo weinig jeugdgolfers hebben. Jan Kees van der Velden wijst in zijn nieuwe column op het gevaar voor de golfsport.

Jan Kees Van der Velden

NGF-president Caroline Huyskes reageerde daar tijdens de vergadering als volgt op: ‘We moeten ons realiseren dat in de afgelopen tien jaar het aantal golfers in de leeftijdscategorie 25-50 jaar is gehalveerd. Dat zijn de ouders van (jonge) kinderen. Dit heeft natuurlijk direct en indirect gevolgen voor de instroom van nieuwe jeugd. Door Welcome to the club en in de toekomst mogelijk ook Welcome to the club-kids, en door het activeren van de doelgroep, hopen we de aanwas van mensen met kinderen die golfen te vergroten en de jeugd verder te stimuleren.’

In dat project Welcome to the club steekt de NGF onvoorstelbaar veel geld. Dat moet uiteindelijk vooral meer vrouwen en in de slipstream daarvan ook meer junioren opleveren. Maar veel ouders zullen altijd aan hockey de voorkeur blijven geven. Een grote rol speelt het teamsportaspect, maar er is ook het sociale karakter van de sport, dat ervoor zorgt dat kinderen uiterst welkom zijn op hockeyclubs en dat er tal van activiteiten voor hen worden georganiseerd. Daarnaast ligt het gros van de golfbanen ver buiten de bebouwde kom.

Er is echter nog een factor die een rol gaat spelen bij pogingen om meer golfers uit de leeftijdscategorie 25-50 jaar – de ouders – te werven: de ogenschijnlijk onstuitbare groei van padel. In 2015 werd deze sport nauwelijks beoefend in ons land. Nu zijn er volgens de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), die padel enthousiast heeft omarmd, tussen de 250.000 en 300.000 spelers. En dat aantal zal rap stijgen naar 450.000.

Padel is the new golf

Momenteel zijn er 561 locaties en 2.140 banen waar liefhebbers van padel terecht kunnen. ‘We verwachten dat dit in 2028 groeit naar 860 locaties en 4.000 banen’, zegt Ellen Julius van de KNLTB.

Onlangs plaatste The Washington Post een groot artikel over de groei van padel in de VS. De kop? ‘Padel is the new golf’

Wie niet meer op een hoger niveau kan tennissen en/of hockeyen, heeft ineens een mooi alternatief gekregen. Te beoefenen op elk niveau en ook nog eens met een gezellig ‘après padel’-karakter. Ideaal voor die door de NGF zo felbegeerde 25-50 jaar-categorie.

Zo zie je maar: je kunt prachtige plannen bedenken en veel geld in de ontwikkeling van golf steken, maar er zijn altijd ontwikkelingen die roet in het eten kunnen gooien.

‘Verwacht het onverwachte’ is een regel die iedereen die verzot is op matchplay goed kent. De NGF heeft zich er mogelijk tot nu toe niet of nauwelijks om bekommerd, maar na hockey hebben we er in golf een geduchte concurrent bijgekregen. Padel gaat echt niet meer weg en vanwege het laagdrempelige karakter zal de groei de komende jaren alleen maar toenemen. En in een tijd dat iedereen het druk, druk, druk heeft, moeten mensen keuzes maken. Dat zal de NGF zich drommels goed moeten realiseren.

Abonnement

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock