Ivar Van der Moolen

Mental Toughness Golf: The Masters en het belang van routine

Als je het hebt over golfen onder druk dan is golfen op The Masters daar de overtreffende trap van. Mental-coach Ivar van der Moolen weet wat kan helpen in die gevallen.

Ivar Van der Moolen

Nog even en The Masters vindt weer plaats. Ik kijk ernaar uit, als golfliefhebber en als mental performance coach. De druk is er enorm, en er gebeurt altijd wel iets wat je niet zag aankomen. Wie gaat het water in op twaalf? Francesco, Tiger, Brooks? Gaat Phil voor de green op vijftien en maakt Jon dit jaar wel een ace op zestien? Het wordt geheid smullen.

Golf onder dat soort druk is voor ons stervelingen moeilijk voor te stellen, maar we hebben er natuurlijk wel mee te maken. Staan al je vrienden te kijken tijdens de Voorjaarscompetitie of kun je eindelijk een keer de maandbeker winnen? Probeer dan maar eens rustig te blijven.

Maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat de mist niet in je hoofd slaat en dat je helder blijft nadenken. Het geheim zit in je eigen lijf. Je lichaam weet prima hoe het een bal moet slaan. Als je jezelf een beetje vertrouwt, kun je de wonderlijkste dingen doen. Zoals fietsen, touwtjespringen of met je rechterbeen de autodeur opendoen terwijl je de boodschappen op de achterbank zet. Typisch zaken waarbij je hoofd niet in de weg moet zitten, net als bij de golfswing. Automatiseren en vertrouwen dus.

Automatiseren en vertrouwen

Steeds dezelfde dingen doen voor, tijdens en na je swing noem je een routine. Ontwikkel er eentje samen met je pro, oefen die op de range en pas die vervolgens toe in een paar oefenrondjes. Het kost wat tijd, maar voor je het weet heb je de swing onder de knie en gaat-ie vanzelf.

Een goede routine bestaat uit vier onderdelen. Bij trigger gaat het om aandacht. Zeg bijvoorbeeld een woord of haal bewust je club uit je tas. In de pre shot routine adem je lang uit (focus) en visualiseer je de balvlucht. Tijdens de in shot routine richt je je op het slaan van de bal. Ik zoek dan een punt voor de bal om mijn lijn te bepalen, zet mijn club neer, dan mijn voeten. Daarna kijk ik drie tellen naar de hole, twee tellen naar de achterste dimples van mijn golfbal en swing vol overtuiging. Woosh… In de post shot routine evalueer je en sluit je je routinecyclus af.

Vervolgens kijk ik rustig om me heen, maak een praatje en vergeet alles. Tot ik weer bij mijn bal ben. 1-2-3-4. Automatiseren en vertrouwen.

Veel plezier tijdens The Masters! Ik hoop dat niemand zijn bal in het water slaat op hole twaalf.

Abonnee worden?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Golffile, Helene Wiesenhaan