Deze Week in Golf: Papa Luiten aan het werk

Europese Tour hervat seizoen … PGA Tour blijft in Hawaii … Andere circuits nog in winterslaap

Dubai Creek

DP World Tour
Kampioenschap:
Dubai Invitaional
Data: 11 – 14 januari 2024
Baan: Dubai Creek Resort, Dubai (VAE)
Par: 71
Lengte: 6.455 meter
Baanrecord: 61 (-10), M.G. Keyser (2017). De Zuid-Afrikaan kwam tijdens een wedstrijd van de Mena Tour tot deze score. Hert record tijdens een toernooi van de DP World Tour staat met 63 slagen op naam van de Zweed Jarmo Sandelin. Hij liet dat totaal in 2000 noteren.
Toernooirecord: Nieuwe wedstrijd. De winnende scores in de Desert Classic van 1999 en 2000: -14 en -12
Prijzengeld: $ 2.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 7.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30 – 13.30 uur. Zaterdag van 9.00 – 13.30 uur. Zondag van 8.30 – 13.30 uur.
Mooie namen: Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, Nicolai Højgaard, Ryan Fox, Adrian Meronk, Thriston Lawrence, Pablo Larrazabal en Francesco Molinari
Nederlanders: Joost Luiten. Pas vader geworden van zoon Dex. Op 7 januari werd Luiten 37. Eerste wedstrijd van het seizoen 2024.
Bijzonderheden: Er zijn nog voor de jaarwisseling al zes toernooien van het seizoen 2024 (schema) gespeeld, met vier Zuid-Afrikaanse, een Australische en een Chileense winnaar. Vier kampioenschappen eindigden ook in een succes voor LIV-golfers die op basis van hun lidmaatschap van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour mee mochten doen: twee keer Dean Burmester en twee keer Louis Oosthuizen.
Deze en volgende week zijn we in Dubai – zie ook onderaan deze voorbeschouwing – voor de nieuwe Dubai Invitational en de met negen miljoen gedoteerde Dubai Desert Classic.

De Dubai Invitational is een wedstrijd voor zestig spelers die vier dagen lang aan een amateur zijn gekoppeld. Het kleine veld betekent onder andere dat Joost Luiten de enige Nederlandse deelnemer is op het Dubai Creek Resort, de uit 1993 stammende baan niet ver van het vliegveld en het oude centrum van Dubai. Hij heette ooit de Dubai Golf & Yacht Club en hier werd in 1999 en 2000 de Dubai Desert Classic gespeeld.
In de loop der jaren is de course steeds meer ingesloten geraakt door wegen en natuurlijk de Dubai Creek.
De Amerikaan Karl Litten ontwierp overigens ook de een paar jaar oudere Emirates Golfclub. Het is ongeveer een half uur rijden van de ene course naar de andere.
Brian Johnson ontwierp de clubhuizen van beide banen. Dat van Dubai Creek (foto boven) is geïnspireerd op het model van een traditionele zeilboot.

Volgende week (18 – 21 januari) wordt de met negen miljoen gedoteerde Hero Dubai Desert Classic gespeeld. De verwachting is dat er op de The Emirates een mooi, naar geen geweldig veld aan de start verschijnt.
Nederlanders: Joost Luiten en Daan Huizing
Er zit over twee weken in het Ras Al Khaimah Championship op de Al Hamra Golfclub 2,5 miljoen in kas. Het toernooi (25 – 28 januari) is niet bij iedereen even populair.
Nederlanders: Daan Huizing en Joost Luiten kunnen desgewenst spelen. Dat geldt ook voor Darius van Driel, maar hij heeft al aangegeven dat de baan hem niet ligt.

PGA Tour
Kampioenschap:
Sony Open in Hawaii
Data: 11 – 14 januari 2024
Baan: Waialae Country Club, Honolulu, Oahu, Hawaii (VS)
Par: 70
Lengte: 6.441 meter
Baanrecord: 59 (-11), Justin Thomas (2017)
Toernooirecord: 253 (-27), Justin Thomas (2017)
Prijzengeld: $ 8.300.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 21.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. In de nacht van d0nderdag op vrijdag, de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag van 1.00 – 4.30 uur. Zondag van 22.00 – 2.00 uur
Mooie namen: Matt Fitzpatrick, Brian Harman, Tyrrell Hatton, Keegan Bradley, Russell Henley, Ludvig Aberg, Lucas Glover,Si Woo Kim, Sahith Theegala, Chris Kirk en Hideki Matsuyama
Winnaar seizoen 2023: Si Woo Kim (Z-K)
Laatste vijf winnaars: 2023 – Si Woo Kim (Z-K), 2022 – Hifeki Matsuyama (Jap), 2021 – Kevin Na (VS), 2020 – Cameron Smith (Aus), 2019 – Matt Kuchar (VS)
Bijzonderheden: Chris Kirk gaat proberen de eerste dubbele winnaar van het nog prille seizoen te worden. Afgelopen weekeinde won hij op Maui met -29 The Sentry en hij weet dat je op Waialae ook laag moet gaan om een kans op de zege te behalen.
Kirk zou niet de eerste zijn die de Hawaii Double behaalt: Jim Furyk, Ernie Els, Vijay Singh, Zach Johnson en Justin Thomas gingen hem voor.
Alleen als er veel wind staat, is de winnende score bescheiden, zoals de elf onder van Cameron Smith in 2020. Is dat niet het geval dan moet je minimaal twintig onder zijn op de veredelde vakantiebaan met zijn vele wuivende palmen bij de hoofdstad Honolulu.
Sony is al sinds 1999 hoofdsponsor van het Open, dat in 1965 werd gespeeld, met Gay Brewer als winnaar.
En dan nog dit (I): nooit werd het kampioenschap op een andere course gespeeld.
En dan nog dit (II): de jonge Belg Adrien Dumont de Chassart promoveerde van de Korn Ferry Tour naar de PGA Tour. Hij speelde in de VS slechts één keer eerder op het hoogste niveau. Als amateur plaatste hij zich in 2022 voor het U.S. Open, maar mist de cut.
De 23-jarige Dumont de Chassart deed afgelopen seizoen twee keer mee op de DP World Tour. Hij miste de cut in Tsjechië en werd 52ste in Zwitserland.

LPGA Tour

Het nieuwe seizoen – zonder Nederlandse inbreng – start van 18 – 21 januari op Lake Nona bij Orlando met het Tournament of Champions, gevolgd door het LPGA Drive On Championship (25 – 28) bij Brandenton, ook in de staat Florida.

Ladies European Tour
Het golfjaar 2024 van dit circuit begint in februari (8 – 11) met het Magical Kenya Ladies Open op een nog bekend te maken baan.
Het Big Green Egg Dutch Ladies Open is gepland voor 19 – 21 juli. De Hilversumsche vormt weer het decor.

Challenge Tour
De DP World Tour heeft het schema voor 2024 vrijgegeven.
Het seizoen van de eerste divisie start – dat was al bekend – met vier toernooien in Zuid-Afrika.
Die worden vanaf 1 februari in achtereenvolgens Limpopo, Kaapstad, George en Port Elizabeth gespeeld. Ze maken ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.
Er worden komend jaar vooralsnog 29 toernooien georganiseerd – maar zoals het er nu naar uitziet niet in Nederland en België.

NGF
Het seizoen 2024 start bijna traditioneel met het NK voor scholenteams. Jaren was initiator Broekpolder de gastheer, maar de scholieren mogen nu naar de Westfriese.
Volledige kalender 2024 (pdf)

Pro Golf Tour
Het seizoen 2024 vangt eind januari aan met twee toernooien in Egypte.

Alps Tour
Deze derde divisie van het Europese Golf begint pas 20 februari met drie wedstrijden in Egypte.

Tour
  • Golffile.ie