Deze Week in Golf: Daan en Lars naar Mauritius

Twee Nederlanders proberen 2023 goed af te sluiten … Qualifying School PGA Tour is terug

Heritage Golfclub

DP World Tour
Kampioenschap:
AfrAsia Bank Mauritius Open
Data: 14 – 17 december 2023
Baan: Heritage La Réserve Golf Club, Heritage Bel Ombre (Mau)
Par: 72
Lengte: 6.501 meter
Prijzengeld: $ 1.200.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 6.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.30 – 14.30 uur. Zaterdag van 9.30 – 13.30 uur. Zondag van 8.30 – 13.30 uur
Mooie namen: Antoine Rozner, Matthieu Pavon, Marcel Siem, Louis Oosthuizen, Wilco Nienaber, Daniel van Tonder en Jeff Winther. Met slechts één speler uit de top-100 van de wereldranglijst (Pavon) is het Mauritius Open matig bezt.
Nederlanders: Daan Huizing en Lars van Meijel
Winnaar seizoen 2023 (december 2022): Antoine Rozner (Fra)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Antoine Rozner (Fra), 2019 – Rasmus Højgaard (Den), 2018 – Kurt Kitayama (VS), 2017 – Dylan Frittelli (Z-A), 2016 – Jeung-hun Wang (Z-K)
Bijzonderheden: Het jaar 2023 wordt voor de DP World besloten met wat alweer het zesde toernooi van het seizoen 2023 is.
Het Mauritius Open is als toernooi van de DP World Tour aan zijn zevende editie toe en de par-72 baan van de Heritage Golfclub, in het zuidwesten van het eiland, is de gastheer (foto boven).
Hier werd het Open ook in 2015, 2017 en 2019 gespeeld. Vorig jaar vormde Mont Choisy het decor en het was de Fransman Antoine Rozner die met vijf slagen voorsprong won. De Spanjaard Alfredo Garcia-Heridia was de runner-up. Er deden geen Nederlanders mee.
Het toernooi-record op de Heritage Golfclub is -19. Rasmus Højgaard, Renato Paratore en Antoine Rozner kwamen in 2019 tot die score. De Deen won het toernooi in een play-off. Ook toen ontbraken de Nederlanders in het veld.

Mauritius is een land dat in de Indische Oceaan ligt, ongeveer negenhonderd kilometer ten oosten van Madagascar. Het bestaat uit het hoofdeiland dat ook Mauritius heet en groep kleinere eilanden.
Qua oppervlakte (1865 vierkante kilometer) is het eiland Mauritius een fractie groter dan de provincie Zeeland.
En ja, de naam heeft alles te maken met ‘onze’ Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje en stadhouder van Holland en Zeeland van 1585 tot 1625.

De website van Leading Courses geeft een lijst van twaalf banen. Belle Mare Plage wordt met het cijfer 8,8 het hoogst gewaardeerd. Heritage is vijfde met 8,5.
Hoewel Mauritius relatief klein is, was er in het zuidwesten toch zo’m honderd hectare beschikbaar om twee 18-holes banen aan te leggen: La Réserve en Le Château, waar het Mauritius Open wordt gespeeld.

PGA Tour
De Qualifying School is terugVan 14 – 17 december doen 168 spelers mee en de top-5 plus ties krijgen een volle kaart voor het seizoen 2024. De nummers zes tot en met 45 (plus ties)kunnen komende seizoen op de Korn Ferry Tour aan de slag.
Het plaatsingstoernooi (live scoring) wordt op Dye’s Valley (TPC Sawgrass) en de Sawgrass Country Club gespeeld. Het zijn par-70 courses met lengtes van respectievelijk 6.264 en 6.450 meter.
Iedereen speelt twee keer op beide banen en er is geen cut.
Opvallende naam: Russell Knox. De Schot won twee keer op de PGA Tour en een keer op de Europese Tour.

Het PNC Championship is wat we in ons land heel lang het Ouders-Kinderen toernooi noemen.
Het werd al in 1995 voor de eerste keer gespeeld met Raymond Floyd Sr en Jr als winnaars.

Vorig jaar ging de titel in dit met een miljoen gedoteerde 36-holes kampioenschap op de par-72 baan van de Ritz-Carlton Golfclub in Orlando naar Vijay Singh en zijn zoon Qass.
Singh en Singh staan met negentien andere koppels ook op de startlijst voor het kampioenschap van deze week, dat op zaterdag en zondag plaatsvindt.
Opvallend duo: natuurlijk Tiger en Charlie Woods

Het is allemaal live te volgen via het scorebord van de PGA Tour en op Ziggo Sport Golf: zaterdag van 19.00 – 24.00 uur en zondag van 17.30 – 22.30 uur.

LPGA Tour
De kalender voor het seizoen 2024 is bekend.

Ladies European Tour
December staat in het teken van de Qualifying School. Die vindt van 10 -12 december (pre-qualifying) en 16 – 20 december (final qualifying) plaats in Marokko (meer informatie).
De 54-holes prekwalificatie wordt op vier verschillende banen gespeeld. Het beslissende gedeelte is gereserveerd voor Al Maaden Marrakech en R0yal Golf de Marrakech.

Lauren Holmey en Romy Meekers stonden te laag op de jaarranglijst (niet in de top-135) om automatisch mee te kunnen doen aan de final qualifying en zullen dus aan de prekwalificatie mee moeten doen.
Aan het einde van deze marathon plaatsen de beste twintig plus ties zich met een goede kaart voor het seizoen 2024 (hier schijnt binnenkort de kalender te worden gepubliceerd) van de Ladies European Tour.

Challenge Tour
Er staan vooralsnog alleen vier Zuid-Afrikaanse wedstrijden op het schema voor 2024. Die worden vanaf 1 februari in achtereenvolgens Limpopo, Kaapstad, George en Port Elizabeth gespeeld. Ze maken ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.

EPD Tour
Het seizoen 2024 begint eind januari met twee toernooien in Egypte.

Alps Tour
Over de kalender 2024 is nog niets bekend. Er staat althans niets op de website van het circuit.

Tour
  • Golfsupport.nl