Toch is het belangrijk om in de gaten te houden of je vader of moeder toe is aan ondersteuning op het gebied van mobiliteit, al is het maar om te zorgen dat de woning veilig en toegankelijk blijft. Er zijn een aantal duidelijke signalen, die aangeven dat je vader of moeder toe is aan een traplift. Daarnaast geven we je een aantal handvatten om tot een open gesprek te komen met wellicht koppige of eigenwijze ouders op leeftijd.
Voorkomen is beter dan genezen
Iedereen kent het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ en dat is ook wat hier geldt. Het belangrijkste is om te voorkomen dat je ouder van de trap valt. Een val kan zeer ernstige en blijvende gevolgen hebben en dat is iets wat je wilt voorkomen. Onderneem dus zeker stappen wanneer bijvoorbeeld de huisarts of specialist hierover adviseert en wacht niet af tot er daadwerkelijk een probleem ontstaat. Met simpele oplossingen kan je een woning volledig veilig maken en zorgen dat je ouder zelfstandig kan blijven wonen. Je kan bijvoorbeeld overwegen om een traplift aan te schaffen.
Signalen die duiden op afnemende mobiliteit
Een gesprek over ouder worden en de daarbij horende aftakeling is niet iets wat veel ouderen graag zullen bespreken. Er zijn echter een aantal signalen die aangeven dat je vader of moeder toe is aan een traplift.
Vallen
Een val op latere leeftijd kan toeval zijn maar wanneer er twee valpartijen hebben plaatsgevonden, is dit een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Vallen en ongelukken in het huis doen zich helaas zeer vaak voor op de trap en wanneer iemand op leeftijd te maken krijgt met afnemende mobiliteit zal dit dan ook snel tot uiting komen op de trap.
Huis niet meer willen verlaten
Wanneer ouderen moeite krijgen met traplopen, ontstaat er soms vermijdingsgedrag. Door niet of zo min mogelijk het huis te verlaten, voorkom je natuurlijk dat iemand ziet dat traplopen niet meer goed gaat. Ook dit is een duidelijk signaal dat de trap een hindernis is geworden en dat ingrijpen wellicht noodzakelijk is.
Trap vol met spullen die naar boven moeten
Staat de trap vol met spullen, die eigenlijk boven zouden moeten staan? Ook dat is een signaal dat traplopen niet meer vanzelfsprekend is. Waarschijnlijk heeft je moeder of vader beide handen nodig om zich over de trap te bewegen en is het meenemen van spullen lastig geworden.
Medicatie
Wanneer de huisarts of specialist bepaalde medicatie voorschrijft, kan het gebeuren dat traplopen lastig of zelfs onmogelijk wordt. Denk daarbij aan medicatie waarbij stijfheid als bijwerking kan optreden of medicatie waar je suf of minder helder van wordt.
Hoe kom je tot een open gesprek?
Nu je de signalen kent, is het ook goed om te weten hoe je tot een gesprek over dit onderwerp kunt komen. Een onderwerp als ouder worden en de daarbij behorende aftakeling kan soms moeilijk zijn om te bespreken, zeker wanneer je ouder nog vastzit in de rol van ‘alwetende ouder’ en deze positie niet wil opgeven. Dit kan leiden tot spanningen en een onaangenaam gesprek.
Het sleutelwoord om tot een fijn en open gesprek over een moeilijk onderwerp te komen, is respect. Probeer je bemoeienis zoveel mogelijk te beperken en wees vooral nieuwsgierig naar waarom het gedrag van je ouder is zoals het is.
Toon interesse en probeer als dat mogelijk is vaker langs te gaan. Dan is er ook meer ruimte voor een gesprek.
Toch geldt ook hier: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dus ga eens met alle leden van je gezin in gesprek met je ouders over wat zij zouden willen als hun mobiliteit afneemt. Zijn ze bijvoorbeeld wel op de hoogte van het bestaan van een traplift en de verschillende traplift modellen? En is dat iets wat ze zouden overwegen? Je kan je ouders bijvoorbeeld ondersteunen door vast een brochure aan te vragen en ze te helpen bij het maken van de juiste keuze. TK Home Solutions heeft een uitgebreide brochure waarin alle mogelijke informatie beschreven staat en allerlei vragen beantwoord worden. Zo zijn jullie allemaal goed voorbereid als er dingen veranderen en de mobiliteit van je ouders afneemt.
Stel de veiligheid van je vader en moeder dus altijd voorop, maar wees respectvol en accepteer dat ouderdom met gebreken komt en zoek naar passende oplossingen in een open en liefdevol gesprek.