Deze Week in Golf: Beslissingen vallen in Qatar

Laatste reguliere toernooi DP World Tour staat in teken van lijfsbehoud … Anne van Dam naar Saoedi-Arabië … WK voor amateur-vrouwenteams … PGA Tour week in pauzestand … LPGA Tour strijkt neer in Maleisië

Doha Golf Club

DP World Tour
Kampioenschap:
Commercial Bank Qatar Masters
Data: 26- 29 oktober 2023
Baan: Doha Golfclub, Doha (Qat)
Par: 72
Lengte: 6.828 meter
Prijzengeld: € 3.750.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 10.00 – 15.00 uur. Zaterdag van 10.30 – 15.00 uur. Zondag van 9.00 – 14.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Robert MacIntyre, Aaron Rai, Jordan Smith, Pablo Larrazabal, Alexander Björk, Rasmus Højgaard, Matt Wallace, Thorbjørn Olesen, Yannik Paul en Thriston Lawrence
Nederlanders en prestaties in Qatar: Wil Besseling (2 gespeeld / 2 cuts gehaald / 21ste in 2022), Darius van Driel (2 / 0 / 0), Huizing (3 / 0 / 0)
Winnaar in 2022: Ewen Ferguson (Sch)
Laatste vijf winnaars: 2022 Ewen Ferguson (Sch), 2021 – Antoine Rozner (Fra), 2020 – Jorge Campillo (Spa), 2019 – Justin Harding (Z-A), 2018 – Eddie Pepperell (Eng)
Bijzonderheden: Behoudt Darius van Driel zijn kaart voor 2024? Weet Wil Besseling de tweede pre-kwalificatie te voorkomen? Blijft Joost Luiten in de top-10 van kandidaten voor een speelbewijs voor de PGA Tour van volgend seizoen?

In het Nederlandse rijtje is Daan Huizing virtueel safe. Hij speelt in Qatar om zijn positie op de jaarranglijst te verdedigen, maar met een 107de plaats op de jaarranking weet Huizing eigenlijk al dat zijn kaart voor 2024 veilig is.
De beste 116 na het Qatar Masters behouden hun speelrechten en Huizing zal toch niet door tien nog-niet-veiligen worden ingehaald?

Darius van Driel is nu de nummer 134 van Europa. Zijn achterstand op de speler die 116de is – John Axelson uit Denemarken – bedraagt 85,64 punten. Om hem te passeren, moet Van Driel minimaal alleen negende of beter zijn. Maar dan nog – alles hangt af van wat de andere doen. En nagenoeg iedereen van plek 110 speelt in Qatar
Om helemaal veilig te zijn, dient hij zich op de nummer 110 richten: Angel Hidalgo uit Spanje. Dan moet Darius van Driel minimaal als alleen zesde of hoger eindigen.
Lukt het allemaal niet, dan wacht hem volgende maand de beslissende fase van de Qualifying School.

Voor Wil Besseling (154ste) is het allemaal nog ernstiger. Natuurlijk een plek bij de beste 116 zou het beste zijn, maar alleen al om Axelsen te passeren moet de West-Fries vijfde of beter zijn in Qatar.
Die moet dan wel de cut missen
Als dat niet lukt, staat alles in het teken van het vermijden van de pre-kwalificatie voor de DP World Tour 2024. Die wordt van 2 – 5 november op vier Spaanse banen gehouden – slechts vier dagen na Qatar.
Om in de noodzakelijke top-145 te komen, zal Besseling in de top-30 moeten finishen. Dat levert een ticket voor de 108-holes Final Stage van de kwalificatiereeks op: 10 – 15 november op Infinitum Golf bij Tarragona. Er is een kans dat Wil Besseling in 21 dagen veertien wedstrijdronden moet spelen….

De kaart voor de PGA Tour van 2024 is nog lang geen zekerheid voor Joost Luiten. De beste tien uit de top-20 van de jaarranglijst na het Tour Championship in Dubai die geen speelrechten in de VS hebben, krijgen dat mooie kerstcadeau.
Luiten is nu negende in het eliterijtje. Hij staat in tegenstelling tot veel kanshebbers Qatar over en rekent op goede prestaties in de met zes miljoen gedoteerde Nedbank Challenge (zes miljoen dollar prijzengeld) die van 9 -12 november wordt gespeeld en het Tour Championship in Dubai (tien miljoen), dat van 16 – 19 november zal plaatsvinden.
En dan nog dit: Nogmaals, dit zijn allemaal ‘technische’ berekeningen – zonder rekening te (kunnen) houden met de prestaties van alle anderen.

PGA Tour
Het slot van het seizoen 2023 wordt volgende week (2 – 5 november) voortgezet met het World Wide Technology Championship (meer bijzonderheden). Het met 8,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap wordt gespeeld op El Cardonal at Diamante bij het Mexicaanse Los Cabos.

LPGA Tour
Deel drie van de Asian Swing wordt van 26 – 29 oktober gespeeld op de traditionele baan van de Kuala Lumpur Golf & Country Club.
Het is de eerste editie van het Maybank Championship (meer bijzonderheden en live scoring) en er zit drie miljoen in de prijzenpot. Deze bank was al eerder sponsor van Maleisische wedstrijden op de DP World Tour en de PGA Tour.
Ziggo Sport Golf zendt op de maandag 30 oktober van 19.30 – 21.00 uur een verslag uit.

Ladies European Tour
Het Aramco toernooi in Saoedi-Arabië (27 – 29 oktober) wordt nog gevolgd door het Mallorca Open (16 – 18 november) en het Spaans Open (23 – 26 november).
Aan het einde van het seizoen behouden de beste zeventig van de jaarranglijst hun speelrechten. Maar de laatste twee kampioenschappen in Spanje laten volgens een woordvoerder van de Ladies European Tour alleen de beste zeventig speelsters toe…
Momenteel staat alleen Anne van Dam als Nederlandse speler ver boven de streep. Romey Meekers en Lauren Holmey komen niet eens in de buurt en zullen in december de Qualifying School moeten spelen.
Aan het met een miljoen gedoteerde toernooi op de Riyadh Golfclub (meer bijzonderheden en live scoring) doen de rwee niet mee. Anne van Dam is wel van de partij.

Challenge Tour
Nog één hindernis om te overbruggen.
Lars van Meijel werd vorig weekeinde dertiende in het laatste reguliere toernooi in China, maar zakte op de jaarranglijst van de 33ste naar de 34ste plaats
Hij mag volgende week van 2 – 5 november wel meedoen aan de Rolex Challenge Tour Grand Final op Mallorca (meer bijzonderheden), maar alleen de beste twintig van de eindranking promoveren naar de DP World Tour van 2024.
Nagenoeg een onmogelijke opdracht voor Van Meijel. Dan maar succes via de Qualifying School?
En dan nog dit: het beslissende toernooi op Mallorca wordt live uitgezonden door Ziggo Sport Golf.

WK Amateurs


De Nederlandse mannen werden afgelopen week zoals verrassend als heel knap tiende in het kampioenschap om de Eisenhower Trophy. Een puike revanche van Lars van der Vight, Benjamin Reuter en Jack Ingham voor een teleurstellende optreden in 2022 op Le Golf National bij Versailles.
Deze week (25 – 28 oktober) staat de strijd om de Espirito Santo Trophy op het programma – ook op de Abu Dhabi Golfclub (meer bijzonderheden en vanaf woensdag live scoring).
Aan het WK voor amateur vrouwenteams doen Anne-Sterre den Dungen, Rosanne Boer en Lynn van der Sluijs mee. Dewi-Claire Schreefel is de coach en Myrthe Eikenaar vervult de rol van captain.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl