Koopgids putters

Je gebruikt je putter elke ronde bij zo'n veertig procent van de slagen, dus verdient deze club alle aandacht. Neem putten serieus en zoek uit welk model past bij jouw spel. We geven tips waar je op moet letten en zetten een aantal indrukwekkende modellen van 2023 voor je op een rij.

Koopgids putters

Extra stabiliteit
Bij drivers en ijzers hebben we het al jaren over de stabiliteit van de shaft, en nu zien we deze focus ook bij putters. De Stroke Lab shaft van Odyssey – die staal en grafiet combineert – is er sinds 2019 en onderzoek laat zien dat deze beduidend consistenter is. PXG heeft een grafieten puttershaft met 22 stalen draden erin, wat hem volgens de producent 26 procent stijver maakt dan een gewone stalen putter. Dit resulteert in meer consistentie en minder zijspin, waar je de bal ook op het clubblad raakt. Conclusie: als je dit jaar op zoek gaat naar een nieuwe putter, vergeet dan de stabiliteit van de shaft niet.

Vergevingsgezindheid en oplijnhulp
Je gebruikt de putter bij veertig procent van de slagen, dus een clubhoofd en een oplijnhulpmiddel vinden die passen bij jouw stroke, kan veel slagen schelen. Eigenlijk zou je ook veertig procent van je trainingsarbeid moeten besteden aan putten. Geloof ons, dat ga je merken.

Welke modellen zijn er?
Blade
Blade putters hebben dikwijls een heel 'schone' toplijn, en spelers die dit model aantrekkelijk vinden, gebruiken deze meestal om het clubblad goed loodrecht op hun doel te zetten. Het clubhoofd is smaller, waardoor er minder ruimte is voor oplijnhulpmiddelen. Verwacht dus wat simpelere ontwerpen. Onderzoek laat zien dat betere golfers minder oplijngraphics nodig hebben en dat spelers met een sterke boog in hun stroke zelfs afgeleid worden door lange oplijnstrepen. Daarom eindigen betere spelers vaak met een blade in hun handen.
Mallet
Deze iets diepere modellen worden vaak mid-mallets genoemd en bieden meer vergevingsgezindheid dan de smallere blades. Die vergevingsgezindheid uit zich in de vorm van meer consistentie, doordat het clubhoofd minder draait. Oplijnhulpmiddelen met de breedte van een bal kunnen zeer effectief zijn – of dit nu een 'tramrail' van twee lijnen betreft, cirkels ter grootte van een bal of opstaande randen op het achterste deel van de putter.
MOI
Grotere, meer vergevingsgezinde MOI-putters zijn de laatste tien jaar enorm in populariteit gegroeid. Zozeer zelfs dat 65 procent van de tourpro's een stabiel MOI-model in de tas heeft. In zijn beste jaar op de green ooit gebruikte Rory McIlroy de TaylorMade spider X. MOI staat voor moment of inertia of traagheidsmoment en geeft aan hoe snel een object om zijn as draait. Hoe hoger het MOI van een putter, hoe kleiner de kans dat het clubblad open- of dichtdraait als je de bal op de teen of hiel raakt. Op het grotere clubhoofd is volop ruimte voor oplijnhulpmiddelen, dus de opties zijn legio op dit gebied.

Een dikkere grip
Je hoeft niet per se een nieuwe putter te kopen als je op zoek bent naar een nieuw gevoel. Een andere grip kan al volstaan. Er zijn zo veel verschillende maten, vormen en profielen beschikbaar dat je een oude putter een compleet nieuw gevoel kunt geven. Volgens Lamkin is het belangrijk dat een grip past bij je natuurlijke stroke. Dus smaller bij meer ronde strokes en breder voor golfers die de putter recht langs de doellijn willen voelen bewegen. We zijn fan van de Sinkfit rubberen grips van Lamkin, die dankzij de Fingerprint Technology geweldig veel gevoel en feedback geven.

Meer gewicht
Veel moderne putters zijn uitgerust met verplaatsbare gewichten, waardoor een putter zo is in te stellen dat hij je zwakke punten verbloemt. Heb je moeite met de afstandscontrole binnen de drie meter, probeer dan je putter eens wat lichter te maken. Dit kan de consistentie vergroten. Is uitholen binnen de drie meter een zwak punt, dan kan iets meer massa toevoegen zorgen voor extra stabiliteit. Als je kiest voor een aanpasbare putter met een setje losse gewichten, dan kun je in de toekomst altijd met je putter 'knutselen'.

Hulp van het clubblad
Het clubblad van moderne putters is erg slim. Sommige genereren meer topspin voor een goede rol. Andere verhogen de balsnelheid bij contact naast de sweetspot en vertragen deze juist als je het midden weet te vinden, zodat de bal even ver rolt, ongeacht waar je 'm raakt. En natuurlijk heb je nog clubbladen die claimen dat ze het beste gevoel en geluid op de markt hebben. Een clubblad kiezen dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren is essentieel voor consistente putts. Deze zes moeten op je radar staan.
Cobra/SIK DLT
De Descending Loft Technology maakt gebruik van verschillende lofts op het clubblad: 4º bovenin, 1º onderin en 3º en 2º daartussenin. Dit moet golfers die hun putts niet consistent op dezelfde hoogte van het clubblad raken helpen aan de juiste loft. Hierdoor glijdt de bal minder en gaat hij sneller rollen.
Odyssey White Hot
De White Hot insert is gemaakt van hetzelfde materiaal (urethaan) als de cover van de allereerste golfbal van Callaway, de Rule 35. White Hot wordt geprezen om zijn zachte gevoel. Maar waar de meeste zachte inserts langzaam zijn, heeft deze de prestaties van een steviger clubblad.
Cleveland Soft
Soft staat voor Speed Optimised Face Technology. Om de snelheid over het hele clubblad constant te houden, zitten de groeven in het midden dichter bij elkaar en aan de zijkanten meer uit elkaar. Dit betekent meer clubbladcontact en energieoverdracht bij contact naast de sweetspot, waardoor de bal even ver rolt als bij goed contact.
TaylorMade Pure Roll 2
Dit is een insert die urethaan combineert met aluminium groeven in een hoek van 45º. Het eerste zorgt voor een goed gevoel, terwijl de groeven in de cover grijpen en de bal sneller aan het rollen brengen, zodat deze beter zijn lijn houdt.
Ping 2023
Ping vindt het clubblad van een putter zo belangrijk dat de nieuwe putterlijn vier opties heeft. Ondiep staal en gefreesd aluminium bieden een steviger gevoel (de trend gaat deze kant op), terwijl de insert van Pebax polymeer zachter voelt en voor consistente balsnelheden zorgt.
Evnroll SweetFace
Variabele groeven (breder in het midden en smaller aan de zijkanten) zorgen voor een betere afstandscontrole, terwijl de ronding van de groeven slecht geraakte ballen ook nog terug naar de doellijn stuurt.

Voorin gelegen zwaartepunt
Putters met een voorin gelegen zwaartepunt worden steeds populairder. Ons is altijd verteld dat gewicht ver van het clubblad plaatsen een goed idee is bij drivers, maar op de green gelden andere theorieën. Het idee erachter is dat een clubhoofd bij missers om zijn zwaartepunt roteert. Als dat zwaartepunt verder van het clubblad ligt, is die draaicirkel groter, waardoor putts verder van hun lijn af worden geduwd. Met een voorin gelegen zwaartepunt is de draaicirkel kleiner, waardoor de afwijking minder is. De Frontline putters van Cleveland werken hier al jaren mee, en dit jaar komt de nieuwe Frontline Elite op de markt, die nog eens 38 procent accurater is. Een bal twee centimeter naast de sweetspot raken met een standaard MOI-putter betekent vanaf 2,8 meter een gemiste putt, terwijl dezelfde putt met de Frontline Elite vanaf 3,8 meter wel valt. Dat is nogal een verschil.

TaylorMade Spider GT
Prijs: € 399
Hosel/toe hang: small slant/21º, single bend/face balanced, centre shaft/face balanced
De Spider heeft een flink deel van de puttermarkt veroverd en TaylorMade heeft heel slim momentum opgebouwd met elk jaar een aantal nieuwe releases. De GTX en GT Max zijn nieuw voor 2023 en voorzien van verplaatsbare gewichtstechnologie en nieuwe kleuren. Een zwaar gewicht achter in het clubhoofd zorgt voor extra stabiliteit.

Odyssey 2-Ball Eleven Triple Track
Prijs: € 359
Hosel/toe hang: double bend/10º
Er is een hele familie Eleven-putters van Odyssey op de markt, maar wij zijn vooral gecharmeerd van de 2-Ball Triple Track. Zet 'm achter een Triple Track-bal (met dezelfde drie lijntjes, red.) en hij is heel eenvoudig loodrecht op het doel te zetten. En de legendarische White Hot insert is heerlijk zacht en geeft volop feedback.

Ping 2023 Tyne G
Prijs: € 350
Hosel/toe hang: double bend/face balanced
De Tyne G is een briljante mix van een mid-mallet body en de vergevingsgezindheid van een high MOI-model. Met daarnaast het voordeel van een oplijnhulp ter grootte van een golfbal. Je mag een zachter gevoel verwachten dan bij de Ping-putters met een stalen clubblad. Wij zijn fan van de geweldige PP60-grip en de ingebouwde 'ballenraper'.

Bettinardi Queen B11
Prijs: € 475
Hosel/toe hang: crescent neck/bescheiden
De purist zal direct verliefd worden op de prachtige gesmede Queen B11. Het nieuwe micro honingraadpatroon is van boven gefreesd in plaats van op de normale 'vegende' manier over het clubblad, wat zorgt voor ongelofelijke accuratesse. Bob Bettinardi zegt dat dit HoneyComb-clubblad het zachtste is wat hij ooit heeft gecreëerd.

Odyssey Tri-Hot 5K Triple Wide
Prijs: € 399
Hosel/toe hang: double bend/face balanced
Smalle blade putters kunnen behoorlijk intimiderend zijn als je ze achter de bal zet. Odyssey lost dit op door de vorm te behouden maar de body bijna drie keer zo diep te maken. Double en Triple Wide putters zijn ideaal als je op zoek bent naar een aantrekkelijke maar ook 'vriendelijke' blade.

SIK Pro C-Series Armlock
Prijs: € 549
Hosel/toe hang: plumber's neck/sterk
De putting-techniek van Bryson DeChambeau ziet er uitermate onhandig uit, maar laat de lange shaft van dit Armlock-model tegen je onderarm rusten en putten wordt ineens heel eenvoudig. Hij is behoorlijk aan de prijs, maar SIK biedt hiervoor wel een geweldige fittingservice, met talloze hoselopties.

PXG Battle Ready Hercules
Prijs: € 368
Hosel/toe hang: plumber's neck/mid, double bend/ face balanced, heel shafted/fors, armlock/face balanced
Als je goed gefit wilt worden, zijn de putters van PXG het onderzoeken waard. De Battle Ready kan worden uitgerust met verschillende hosels en zo worden aangepast aan elke putting stroke. Dankzij de zoolgewichten zijn ook de shaftlengte en het gewicht op maat te maken.

Cobra King 3D Printed Supernova Black
Prijs: € 349
Hosel/toe hang: single bend/face balanced
De Supernova is weliswaar al twee jaar oud, maar door zijn extreem lichte 3D-geprinte middenstuk van kunststof is het nog steeds een geweldig vergevingsgezinde putter. De SIK-technologie met vier lofts op het clubblad zorgt voor een betere rol en consistentere resultaten op de green.

Evnroll ER10V
Prijs: € 459
Hosel/toe hang: short slang/22º, inline slant/29º, short plumber/11º, mid slant/32º, long plumber/10º, long slant/10º
Guerin Rife, het brein achter Evnroll, heeft de afgelopen jaren een aantal briljante putters ontworpen, en de ER10V is er een van. Het moderne 'fang'-design wordt gecombineerd met een zwaar gewicht achter in het clubhoofd, wat resulteert in een exceptioneel stabiele putter. De keuze uit verschillende hosels staat garant voor maatwerk.