Koopgids ijzers (4): hoge handicap-ijzers

Of je nu op zoek bent naar gevoel, extra afstand of maximale vergevingsgezindheid, de juiste set ijzers zorgt voor betere scores. In het vierde en laatste deel testen we de hoge handicap-ijzers.

Koopgids ijzers (4): hoge handicap-ijzers

Jarenlang wilden veel golfers niets weten van ijzers voor hoge handicappers, maar dat gaat in 2023 veranderen. In het verleden omvatte deze categorie vooral oversized clubhoofden met sterke lofts, die werden neergezet als 'afstandsijzers'. Maar meerdere merken realiseerden zich dat high launch-ijzers met zwakkere lofts veel beter passen bij de golfers in deze categorie.

Dit jaar worden spelers met bescheiden swingsnelheden (75 mph en minder met een ijzer-7) verwend, want het aanbod is geweldig. Dat zeggen we omdat de beste ijzers geen gigantische clubhoofden, dikke zolen of onspeelbare hoeveelheden bounce hebben – allemaal eigenschappen waardoor golfers de meest vergevingsgezinde ijzers jarenlang links lieten liggen. De Mizuno JPX923, Ping G430 HL en TaylorMade Stealth HD zien er allemaal goed uit, en zullen briljant presteren voor 18+-handicappers met een bescheiden swingsnelheid.

Kies voor deze categorie als je wilt dat de bal hoger vliegt, zachter landt en accurater op zijn doel afgaat.

Callaway Rogue ST MAX OS Lite
Prijs: € 999 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 31,5º
Vergevingsgezindheid: 4/5
Alles in het ontwerp van de Lite is erop gericht om de bal langer in de lucht te houden bij bescheiden swingsnelheden. Het ijzer is lichter, groter en heeft meer loft. Dit model mag dan een jaar oud zijn, Callaway houdt ze zeker dit jaar nog in het assortiment. Een heel goede optie als je moeite hebt om de bal de lucht in te krijgen.

TaylorMade Stealth HD
Prijs: € 170 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 30º
Vergevingsgezindheid: 4/5
Voor het eerst heeft TaylorMade een HD (High Draw) driver, fairway wood, hybride en ijzer, wat duidelijk maakt dat golfers met minder swingsnelheid heel belangrijk zijn geworden voor het bedrijf. Het extreem vergevingsgezinde, lage profiel helpt minder goede golfers om vaker goede ballen te slaan.

Mizuno JPX923 Hot Metal HL
Prijs: € 175 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 31º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Golfers die hun ijzer-7 met minder dan 75 mph snelheid swingen, zullen vooruitgang zien als ze switchen naar de met meer loft uitgeruste Hot Metal HL (High Launch). En daar hoeven ze niets voor in te leveren, want nog nooit zagen we in deze categorie een ijzer dat zo aantrekkelijk was.

Ping G430 HL
Prijs: € 190 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 29º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Als je al flink wat jaren golft en merkt dat je ballen niet meer zo hoog vliegen en zo snel stoppen als ze deden, dan kan Pings nieuwe High Launch set-up van de G430 uitkomst bieden. Het is niet fijn om je swingsnelheid te zien wegebben, maar dit nieuwe model van Ping pakt het probleem effectief aan.

Wilson Launch Pad
Prijs: € 770 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 30º
Vergevingsgezindheid: 5/5
Hybride ijzers brengen altijd een lach op ons gezicht, want geen ijzer slaat zo makkelijk. We willen allemaal denken dat we betere golfers zijn, maar als je klaar bent om de realiteit te accepteren en je simpelweg plezier in het spel wilt hebben, dan ligt de Launch Pad op je te wachten.

Cleveland Launcher XL Halo
Prijs: € 599 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 30º
Vergevingsgezindheid: 5/5
Dit briljante hybride ijzer biedt maximale vergevingsgezindheid en zorgt ervoor dat je meer plezier hebt tijdens een rondje golf. Wat je snelheid of niveau ook is, hybride ijzers helpen om meer greens te vinden, houden ballen uit het water en bunkers en zorgen ervoor dat je in minder slagen rond gaat. Gegarandeerd.