Koopgids ijzers (3): mid-handicap irons

Of je nu op zoek bent naar gevoel, extra afstand of maximale vergevingsgezindheid, de juiste set ijzers zorgt voor betere scores. In dit derde deel testen we de mid handicap-ijzers.

Koopgids ijzers (3): mid-handicap irons

Bij ijzers is het altijd lastig om een precies handicapadvies te geven, want sommige spelers zijn betere ball strikers dan hun handicap doet vermoeden. Maar over het algemeen zijn mid handicap-ijzers ontwikkeld voor golfers met handicap 8 tot 20+. Wat jouw exacte handicap ook is, het is geen slechte categorie om in te zitten – vrijwillig of niet – want alle ijzers zijn vergevingsgezind (wat bijna elke clubgolfer nodig heeft).

Verwacht een cavity back of hol clubhoofd, met veel massa aan de randen om de stabiliteit bij slecht balcontact te bevorderen. Ook krijg je een groter clubhoofd, bredere zool en meer offset, waardoor er meer gewicht laag en achterin zit, wat helpt om de bal de lucht in te krijgen.

Ping G430
Prijs: € 190 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 29º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Onderzoek van Ping wijst uit dat mid-handicappers driekwart van de ballen laag op het clubblad raken. Dus hebben ze het zwaartepunt van de G430 lager geplaatst om meer in lijn met deze impactpositie te zitten. Je kunt een beter gevoel verwachten en meer accuratesse. En hoewel de loft van het ijzer-7 is opgevoerd tot 29º (één graad sterker dan de G425), vliegt de bal door de nieuwe gewichtsverdeling nog steeds hoog en kun je 'm op de green laten stoppen.

Cobra Aerojet
Prijs: € 1049 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 26,5º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
'Golfers willen snelheid en lengte, dus geven we ze dat', zegt Cobra, ter verdediging van de extreem sterke lofts van de Aerojet. In het hightech clubhoofd 'zweeft' achter het clubblad een gewicht van 42-69 gram (de PWRBridge) en het PWRShell-clubblad heeft vijftien verschillende zones voor consistente balsnelheid. Het clubhoofd is slanker en mooier dan bij de LTDx.

Callaway Paradym X
Prijs: € 1599 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 27,5º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Dit is een geweldig hol ijzer voor mid-handicappers die gefocust zijn op lengte. Door de sterke lofts heb je wel behoorlijk wat swingsnelheid nodig om de bal de lucht in te krijgen. In vergelijking met zijn voorganger, de Apex 21, is de verspreiding 25 procent beter en krijg je 2,5 mph meer balsnelheid, wat met een ijzer-7 neerkomt op zo'n 4,5 meter.

Srixon ZX4 MK II
Prijs: € 200 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 28,5º
Vergevingsgezindheid: 3/5
Srixon vond dat de ZX4 niet helemaal in lijn was met het bedrijfsmoto om golfers tevreden te stellen, dus is de nieuwe, holle MK II slanker en aantrekkelijker. Was het vorige model qua looks niet helemaal jouw smaak, maar was je wel tevreden over de prestaties? Dan moet je de nieuwe versie zeker proberen.

Mizuno JPX923 Hot Metal
Prijs: € 175 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 28,5º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Een geweldige optie voor golfers die het uiterlijk van een ijzer belangrijk vinden, terwijl ze wel de hulp van een serieuze game-improver kunnen gebruiken. De Hot Metal is gegoten (cast) en niet gesmeed (forged), zoals de meeste ijzers van Mizuno. En je kunt zonder bijbetalen kiezen uit twintig custom shafts. Een geweldige service.

Cobra King Forged Tex X
Prijs: € 1199 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 27º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
De X brengt het gevoel en de looks van een players-ijzer naar de game improvement-categorie. Een maar liefst 65 gram wegend gewicht van wolfraam brengt het zwaartepunt omlaag en zorgt – ondanks de sterke lofts – voor een hoge balvlucht. Mid handicap-ijzers zagen er nog nooit zo goed uit.

TaylorMade Stealth
Prijs: € 162 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 28º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
De Stealth blijft nog een seizoen in de line-up van TaylorMade, en is een sterke optie in deze categorie. Als je net niet genoeg swingsnelheid hebt voor de sterke lofts, dan kun je ze custom fit 2º zwakker bestellen – een slimme en vaak heel nuttige optie voor gemiddelde clubgolfers.

PXG 0211 X Cor2
Prijs: € 1570 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 28º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
De 0211 is niet uitgerust met de gewichtstechnologie waar PXG om bekendstaat, waardoor dit ijzer zo'n tien procent minder vergevingsgezind is dan de premium modellen. Maar dit 'betaalbare' holle ijzer biedt nog steeds tien procent meer MOI (stabiliteit) dan de meeste cavity backs van PXG. Check de website, want er zijn regelmatig mooie aanbiedingen.

PXG 0311 XP Gen5
Prijs: € 1740 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 27º
Vergevingsgezindheid: 3,5/5
Mooie ijzers zag je vroeger zelden in de game improvement-categorie, maar PXG is een van de merken die hielpen om met deze trend te breken. De 0311 XP ziet er geweldig uit, en klinkt en voelt ook erg goed. Zorg alleen dat je voldoende swingsnelheid hebt om de bal met de sterke lofts de lucht in te krijgen.