Koopgids ijzers (1): players irons

Of je nu op zoek bent naar gevoel, extra afstand of maximale vergevingsgezindheid, de juiste set ijzers zorgt voor betere scores. In dit eerste deel testen we de beste players irons van 2023.

Koopgids ijzers (1): players irons

Dit jaar zijn fabrikanten hun players’ irons een muscle cavity of tour cavity gaan noemen, en de designers hebben alleen lage single handicappers in gedachten bij het ontwerpen ervan. IJzers voor betere spelers hebben een kleiner clubhoofd, minder offset, smallere zolen en een dunnere toplijn.

Als er al een cavity (ruimte) achter het clubblad zit, dan is die smal. En door het bescheiden formaat zit het gewicht dat aan de uiterste randen is geplaatst dichter bij het zwaartepunt, wat het makkelijker maakt om de bal door de lucht te manoeuvreren (hoog/laag en fade/draw). Dit maakt players-ijzers ook minder vergevingsgezind, dus slechte ballen gaan verder offline.

Door de bescheiden offset ligt het zwaartepunt meer naar voren, wat zorgt voor een lagere balvlucht. Ook zijn de lofts zwakker dan bij andere ijzers, dus als afstand prioriteit heeft, zit je in de verkeerde categorie.

Cobra King Tour
Prijs: € 1499 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 32º
Vergevingsgezindheid: 2/5
Cobra noemt de Tour een 'complete club'. Het gesmede ijzer combineert meerdere materialen en Ricky Fowler heeft met een set in zijn tas de weg naar de top 50 van de wereld weer gevonden. De Tour biedt alles wat een goede speler verwacht. Het clubhoofd is compact, de offset bescheiden en je kunt hem naar hartenlust combineren met de nieuwe King MB- en CB-ijzers van Cobra.

TaylorMade P770
Prijs: € 220 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 33º
Vergevingsgezindheid: 2-2,5/5
De originele P770 was in vijf dagen uitverkocht en kon nooit meer volledig worden aangevuld. TaylorMade zegt dat er ook een enorme vraag is naar de nieuwe versie. Het model heeft een compact chassis en het holle clubhoofd is volgepropt met technologie (waaronder 45 gram wolfraam en een sleuf achter het clubhoofd), die zorgt voor meer consistentie – zeker voor deze categorie.

Srixon ZX7 MK II
Prijs: € 200 (per ijzers)
Loft ijzer-7: 32º
Vergevingsgezindheid: 2/5
De vorige ZX7 was een grote hit op de tour en voor viervoudig Majorwinnaar Brooks Koepka waren ze de belangrijkste reden om met Srixon te gaan spelen. Tachtig procent meer massa achter de sweetspot vermindert vibraties en zorgt voor een beter gevoel. Als je interesse hebt in de Titleist T100 of de Mizuno JPX923, dan moet je deze Srixon beslist ook in de gaten houden.

Mizuno JPX923 Tour
Prijs: € 195 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 34º
Vergevingsgezindheid: 2/5
De nieuwe Tour is ontworpen met de looks en het gevoel van een muscleback blade. Een heel dun laagje kopercoating moet het gevoel van de meest iconische modellen van Mizuno imiteren. Dit ijzer is een geweldige optie voor golfers die de bal ver en recht slaan. Verwacht in vergelijking met de vorige generatie iets compactere scorende ijzers.

PXG 0311 T Gen5
Prijs: € 1740 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 32º
Vergevingsgezindheid: 2/5
Een belangrijk verkoopargument voor de Gen5 is dat je de ijzers langer, korter, zwaarder of lichter kunt maken zonder de locatie van het zwaartepunt te veranderen. Dat kan doordat de gewichtspoort precies achter de sweetspot is geplaatst. Dit is een modern, zeer aantrekkelijk ijzer met een hol clubhoofd.

TaylorMade P7MC
Prijs: € 220 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 33º
Vergevingsgezindheid: 2/5
De vorige MC was het meest succesvolle ijzer dat TaylorMade ooit op de tour had. Naar aanleiding van feedback van Collin Morikawa zijn bij deze vijfvoudig gesmede muscle cavity aanpassingen aan de hosel en toplijn doorgevoerd. Als je goed genoeg bent om met een set te spelen, dan heb je een ijzer in de tas dat is ontworpen voor de beste golfers ter wereld.

Ping i230
Prijs: € 219 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 33º
Vergevingsgezindheid: 2-2,5/5
De i230 was direct een succes bij de tourspelers van Ping, die allemaal enthousiast waren over het zachte, solide gevoel van deze gegoten club. Een nieuwe hittebehandeling en een dun clubblad zorgen voor veel balsnelheid. Goede golfers zullen ook de extra Micromax-groeven en Hydropearl-finish weten te waarderen, die ervoor zorgen dat de spin in natte en droge omstandigheden hetzelfde blijft.

Wilson Staff Model CB
Prijs: € 1050 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 34º
Vergevingsgezindheid: 2/5
De CB is niet nieuw voor 2023, maar als je op zoek bent naar een set die nooit uit de mode raakt en blijft presteren, dan is dit een briljante optie. Het clubblad en de groeven zijn machinaal gefreesd, wat garant staat voor maximale accuratesse en consistentie. Twintig gram wolfraam in de teen bij de lange ijzers zorgt voor een lager zwaartepunt en iets meer speelbaarheid.