Geef jezelf geen rode kaart

Moet je de regels altijd strikt toepassen of is er soms ruimte om wat losser door de baan te gaan?

referee

Golf is een van de weinige sporten waar geen scheidsrechter aan te pas komt. Ja, er zíjn wel referees, maar die zijn er eigenlijk alleen om de speler te ondersteunen – en in het geval van de professionals een beetje op te jagen.

Op clubniveau kom je zelden een referee tegen en ben je je eigen scheidsrechter. Niet iedereen kan goed met die luxe omgaan. Een balletje wordt net even beter gelegd, een bal diep in de rough wordt op wonderbaarlijke wijze teruggevonden of het aantal gemelde slagen komt niet overeen met de werkelijkheid.

Natuurlijk is dat not done. Als je een wedstrijd of qualifying ronde speelt heb je je gewoon aan de regels te houden, anders is er van een eerlijke wedstrijd geen sprake. Als je echter met je vrienden even negen holes speelt zonder scorekaart op zak, moet je je dan ook strikt aan de regels houden?

Nee, zijn we geneigd te zeggen. Als jullie het er samen over eens zijn dat je zuiver voor de lol speelt, waarom zou je dan elke ronde naar de letter van de wet spelen? Zelfs op klassieke clubs als Royal St. George's zeggen leden dat je dan wel aan de gang kan blijven en droppen ze 'ongeveer hier' als een bal in de rough verdwijnt.

Maar als het om het eggie gaat...

World
  • Adobe Stock