Koopgids fairwaywoods

Een fairwaywood kan zowel je driver vervangen als je ijzer-6, dus denk goed na wat je precies wilt of nodig hebt. Doe je dat, dan kun je flinke stappen maken op het gebied van afstand en controle.

Koopgids fairwaywoods

Ik wil minder spin
Fairway woods die weinig spinnen, hebben het meeste gewicht laag achter het clubblad zitten, wat zorgt voor meer balsnelheid. Ze zijn vooral geschikt voor spelers met een hoge swingsnelheid, die geen moeite hebben om de bal van het gras de lucht in te krijgen.

Ik wil vergevingsgezindheid
Omdat moderne golfballen minder spinnen, zijn fairway woods de moeilijkste clubs om te slaan. Het gros van de golfers moet zoeken naar een houtje met een diep clubhoofd voor meer vergevingsgezindheid. Ook is wat extra loft voor een hogere balvlucht vaak een goed idee. Beide zullen helpen om de carry bij bescheiden swingsnelheden te optimaliseren.

Ik wil een hoge balvlucht/draw
Golfers met een lage of gemiddelde swingsnelheid (onder de 92 mph met een driver) hebben zeer waarschijnlijk baat bij een lichter fairway wood met veel loft en een draw bias. Deze modellen hebben een breed en laag clubblad en een plattere vorm. Dit helpt om een slice tegen te gaan en optimaliseert power en afstand bij bescheiden snelheden.

Let op loft
Volgens shot tracking-specialist Arccos vinden golfers met handicap 0-25 maar liefst 70 procent vaker de green met een houten-7 dan met een hybride-3. Ofwel: sluit fairway woods met hogere lofts niet zomaar uit. Dankzij hun diepere clubhoofd is een houten-7 of -9 vergevingsgezinder dan een hybride. Ook slaan ze de bal hoger en met meer spin, waardoor deze sneller stopt op de green. Misschien zijn fairway woods voor jou wel dé clubs om het gat tussen de driver en de lange ijzers te vullen, ongeacht hoeveel loft ze hebben. Probeer het in ieder geval.

Titanium of staal?
Titanium is 45 procent lichter dan staal, wat bij een compact fairway wood (net als bij de driver) gewicht vrijmaakt om de vertrekhoek, spin en vergevingsgezindheid te verbeteren. Als je de beste prestaties verwacht, moet je kiezen voor titanium, maar daar moet je wel flink de portemonnee voor trekken. Veel tourspelers van TaylorMade spelen met het titanium fairway wood van de producent (Tiger won er in 2019 The Masters mee), en Ping heeft dit jaar de Ti fairway woods. Vind je ze het geld niet waard – je gebruikt ze immers minder vaak dan de driver – dan heb je stalen fairway woods in drie categorieën.

Lage spin
TaylorMade Stealth 2 Plus
Prijs: € 479
Loft: 15º/18º
Dankzij een schuifgewicht van 50 gram en een aanpasbare hosel kan dit slimme titanium fairway wood worden ingesteld als een raket met 13,5º loft, maar ook als een 16,5º High Launch – en alles daartussenin. Hij is 10 procent stabieler dan het vorige Stealth-model en het verschil in spin is gigantisch, met 550 rotaties per minuut minder.

Lage spin
Callaway Paradym Triple Diamond
Prijs: € 399
Loft: 13,5º/15º/18º
Om snelheid en spin beheersbaar te houden, gebruiken alle tourspelers van Callaway de lage spin Triple Diamond-drivers en -fairway woods. Het spreekt voor zich dat je behoorlijk wat swingsnelheid moet kunnen genereren om het maximale uit deze club te halen.

Lage spin
Srixon ZX MK II
Prijs: € 329
Loft: 13,5º/15º/18º/21º
Dankzij een zoolontwerp met veel gewicht laag en voor in het clubhoofd, zijn de nieuwe ZX-woods zeer effectief in de handen van de fatsoenlijke speler. De woods met de hogere lofts hebben een iets groter clubhoofd dan voorgaande modellen, maar ze zijn nog steeds compact en prachtig.

Vergevingsgezind
Cobra Aerojet
Prijs: € 349
Loft: 15º/18º/21º
De Aerojet genereert voor een vergevingsgezind fairway wood behoorlijk weinig spin, dus zorg dat je voldoende swingsnelheid hebt om de bal van het gras de lucht in te krijgen. Een gewicht van 39 gram voor in het clubhoofd en een clubblad met verschillende diktes zorgen voor veel balsnelheid.

Vergevingsgezind
Ping G430 Max
Prijs: € 425
Loft: 15º/18º/21º/24º
Een nieuwe kroon van koolstoffiber bespaart 10 gram gewicht, wat elders is geplaatst om het zwaartepunt te verlagen. Het clubblad heeft onderin minder ronding om spin te minimaliseren en de balsnelheid op peil te houden, wat bij dun balcontact resulteert in 5 meter extra lengte.

Vergevingsgezind
TaylorMade Stealth 2
Prijs: € 379
Loft: 15º/16,5º/18º/21º/24º
Een iets lager zwaartepunt zorgt voor extra stabiliteit, en met een overdaad aan loft-opties bouwt TaylorMade zijn goede naam als producent van snelle, lange en vergevingsgezinde fairway woods verder uit. Het clubhoofd is 15 cc groter dan dat van de Stealth 2 Plus.

Hoge balvlucht/draw
Callaway Paradym X
Prijs: € 399
Loft: 15º/16,5º/18º/21º
Een nieuwe zool van koolstoffiber bespaart 50 procent massa in vergelijking met staal, wat elders is gebruikt om de vergevingsgezindheid te bevorderen. Versterkingen in de hiel en de teen achter het clubblad maximaliseren de balsnelheid, terwijl een laag profiel de bal de lucht in helpt bij lagere swingsnelheden.

Hoge balvlucht/draw
TaylorMade Stealth 2 HD
Prijs: € 379
Loft: 16º/19º/21º
De HD (Hoge Draw) is 4 millimeter dieper en 2 millimeter lager dan het standaard model, wat hem bij het adresseren 8 procent groter maakt. Er zit 27 procent meer gewicht achterin dan bij de vorige generatie, wat zorgt voor een hogere balvlucht met meer spin. Volgens TaylorMade kan dit zelfs betere spelers helpen om de bal op de green te stoppen.

Hoge balvlucht/draw
Ping G430 SFT
Prijs: € 425
Loft: 16º/19º/22º
Dankzij een graadje meer loft en iets minder gewicht is het heel eenvoudig om de bal met het diepere clubhoofd van de SFT de lucht in te krijgen – ook van het gras. Je kunt overal zoeken, maar zult dit jaar geen fairway wood vinden met meer draw bias.