Deze Week in Golf: laatste WK in Texas

Tijdelijk of definitief afscheid - dat is de vraag … drie Nederlanders in Zuid-Afrika … Dewi Weber eindelijk uit de startblokken, of toch niet?… Van Veen en Van Meijel spelen in India … Speelronde 2 Hoofdklasse

Pennybacker

DP World Tour
Kampioenschap:
Jonsson Workwear Open
Data: 23- 26 maart 2023
Baan: The Club at Steyn City, Johannesburg, Gauteng (Z-A)
Lengte: 7.054 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 7.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Niet live op Ziggo Sport Golf. Niet omdat de zender het niet wil, maar European Tour Productions levert ook deze week geen rechtstreeks beelden aan en beperkt zich tot het maken van een samenvatting, die op 29 maart van 17.30 - 18.30 uur wordt uitgezonden. Mogelijk dat je via een niet geheel legale link toch naar de Zuid-Afrikaanse zender Supersport kunt kijken.
Goede spelers: Adrian Otaegui, Jordan Smith, Thriston Lawrence, Rafa Cabrera Bello, Sami Välimäki, Ockie Strydom, Wilco Nienaber, Zander Lombard en Brandon Stone,
Winnaar in 2022: J.C. Ritchie (Z-A)
Nederlanders: Wil Besseling, Daan Huizing en Joost Luiten
Bijzonderheden: Vorig jaar werd het Jonsson Workwear Open in Durban gespeeld als wedstrijd van de Challenge Tour. Er was in 2022 wel een toernooi van de DP World Tour op The Club at Steyn City, maar dat heette het Steyn City Championship.
Twaalf maanden geleden won de Zuid-Afrikaan Shaun Norris. Hij kwam tot een score van 25 onder par.
Joost Luiten werd met -16 tiende. Darius van Driel eindigde met -6 als 64ste. Daan Huizing miste vorig jaar de cut.
En dan nog dit: Het Jonsson Workwear Open is voor het gros van de spelers van de DP World - zoals de vier Nederlanders - voorlopig het laatste toernooi. Voor hen bestaat het vervolg uit twee wedstrijden in het Verre Oosten: in Japan (20 - 23 april) en Zuid-Korea (27 - 30 april)

World Golf Championships
Kampioenschap:
Dell Technologies Matchplay Championship
Data: 22 - 26 maart 2023 (woensdag - zondag)
Baan: Austin Country Club, Austin, Texas (VS)
Lengte: 6.500 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf woensdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Woensdag, donderdag en vrijdag van 19.00 - 1.00 uur. Zaterdag van 15.00 - 23.00 uur. Zondag van 16.00 - 1.00 uur
Hoogst gerankte spelers: Scottie Scheffler, Jon Rahm, Rory McIlroy, Patrick Cantlay, Max Homa, Xander Schauffele, Will Zalatoris, Viktor Hovland en Collin Morikawa
Winnaar in 2022: Scottie Scheffler (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Scottie Scheffler (VS), 2021 - Billy Horschel (VS), 2020 - niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 - Kevin Kisner (VS), 2018 - Bubba Watson (VS), 2017 - Dustin Johnson (VS)
Bijzonderheden: Volgens de topman van de PGA Tour, Jay Monahan, is het nog niet zeker dat het WK matchplay definitief is verdwenen. Maar de kans op een revival is echt heel klein.
Als je als leverancier van een prijzengeld van twintig miljoen niet de garantie hebt dat de grote jongens in het weekeinde in actie, dan denk je als sponsor wel twee keer na voor je tekent bij het kruisje.
Zeker is wel dat de vooralsnog laatste editie het zwakste veld ooit heeft. De beste 64 van de wereldranglijst mogen in principe meedoen. In principe, want alle LIV-golfers die in de top-64 staan zijn van deelname uitgesloten.
Omdat Justin Thomas en Justin Rose hebben afgezegd, mag de nummer 77 (!) van de plaatsingslijst meedoen. En dat is de Amerikaan Justin Suh.
De eerste drie dagen bestaan uit poulewedstrijden. De zestien groepswinnaars gaan vanaf zaterdag volgens het knock-out systeem verder.
En dan nog dit: de PGA Tour heeft van 23 - 26 maart een schaduwtoernooi: het met 3,8 miljoen dollar gedoteerde en in de Dominicaanse Republiek georganiseerde Corales Puntacana Championship.

LPGA Tour
Voor het gros van de speelsters begint het golfjaar pas nu: van 23 - 26 maart wordt in Arizona het LPGA Drive On Championship gespeeld (meer bijzonderheden en live scoring).
Vooralsnog slecht nieuws: Dewi Weber was maandag nog eerste reserve.

Ladies European Tour
Het seizoen 2023 wordt pas van 11 - 13 mei in Frankrijk vervolgd met het Jabra Ladies Open (meer bijzonderheden)

Challenge Tour
Het seizoen 2023 gaat verder met twee toernooien in India. Aan de deze week (23 - 26 maart) te spelen Duncan Taylor Black Bull Challenge - gedoteerd met drie ton - doen ook Vince van Veen en Lars van Meijel mee.
Het toernooi (meer bijzonderheden en live scoring) vindt plaats op de par-72 baan van de Karnataka Golf Association in Bangalore.

Satelliet tours
Op de Pro Golf Tour wordt deze week (19 - 21 maart) met de dertig mille gedoteerde Red Sea Egyptische Classic georganiseerd (scoring)
Op de Alps Tour (kalender) wordt er pas weer vanaf 22 april gespeeld.

NGF Competitie
Speelronde twee van de Hoofdklasse vindt zaterdag 25 maart plaats.
Klik hier voor schema, uitslagen en standen
De play-offs worden op 20 en 21 mei gespeeld op de baan van de Hooge Graven bij Ommen.

Tour
  • Golfsupport.nl