216 holes met één bal

Geen idee wat het maximale aantal holes is dat wij ooit met één bal speelden, maar het waren er zeker geen 216.

216 holes met één bal

Als wij een rondje golf met één bal rondkomen, knijpen we onze handen dicht. Heel af en toe vervangen we een exemplaar omdat hij door een dun geraakte bunkerslag wel heel erg is beschadigd, maar meestal neemt hij ruim voor die tijd zelf afscheid.

Dat kan ook anders, lazen we onlangs. De Amerikaan Gary Wolff speelde afgelopen zomer met een hondstrouw exemplaar dat maar liefst 12 ronden – dat zijn 216 holes! – in zijn buurt bleef. En niet op zijn homecourse, waar elk hoekje bekend is, maar op een golftrip naar Schotland, waarbij de moeilijkste linksbanen van het land op het programma stonden.

De 67-jarige Texaan met handicap 3 hield zijn Pro V1 No. 2 in het spel tijdens ronden op achtereenvolgens Turnberry, Royal Troon, de Old Course, Carnoustie en Muirfield. 'Toen besloot ik te kijken hoelang ik ermee kon spelen', aldus Wolff. Dat bleek tot het eind van de trip, nog eens zeven ronden later.

Alleen op Gullane, op de laatste dag, had de bal een ongelukkige bounce in de rough, maar zijn speelpartners hielden de recordpoging in leven door hem te vinden. 'Die matige drive had toch wel wat te maken met spanning. Ik wilde de trip echt met die ene bal voltooien. En dan besef je heel goed dat je een van de lastigste banen ter wereld gaat spelen.'

Goed nieuws voor Titleist: qua afstand zag Wolff geen verschil tussen de eerste en de elfde dag, al deed de trouwe Pro V1 qua uiterlijk wel een flink jasje uit. 'Ik schrijf mijn naam er altijd op, zodat ik hem goed kan identificeren, maar bij de laatste ronde was die er volledig afgesleten. Hij ziet er nu uit als een veelgebruikte driving range-bal. Hij is grijs, geschaafd en ik heb hem met pensioen laten gaan.'

World
  • iStock