Op bezoek bij de buren

Vijf landgenoten in Soudal Belgisch Open … Van Dam en Coffa naar Bangkok … Kouwenaar jaagt in Oostenrijk op nieuw succes … Slotdag Hoofdklasse in het teken van de beslissingen … PGA Tour naar Texas

Rinkven

DP World Tour
Toernooi:
Soudal Belgisch Open
Data: 12 -15 mei 2022
Baan: Rinkven International, Schilde, Antwerpen (Bel)
Website: soudalopen.be
Lengte: 6.331 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 13.00– 18.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.30 – 18.00 uur.
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing, Joost Luiten en Lars van Meijel.
Mooie namen: Thomas Pieters, Thomas Detry, Nicolas Colsaerts, Bernd Wiesberger, Thorbjørn Olesen en Rafa Cabrera Bello. Starttijden dag 1 en 2
Winnaar in 2021: niet gespeeld
Laatste vijf winnaars: 2000 – Lee Westwood (Eng), 1999 – Robert Karlsson (Zwe), 1998 – Lee Westwood (Eng), 1994 – Nick Faldo (Eng), 1993 – Darren Clarke (N-I)
Bijzonderheden: Na een kort intermezzo in de vorm van de in 2018 en 2019 door Thomas Pieters en zijn familie georganiseerde Belgian Knockout keert het Belgisch Open na 22 jaar terug.
Een van de oudste toernooien van Europa – eerste editie in 1910, twee jaar voor de première van het Dutch Open – maakt zijn rentree dankzij Soudal, een bedrijf dat sportliefhebbers al kennen als sponsor van een grote Belgische wielerploeg.
De Soudal Group is volgens de beschrijving op de eigen website Europa’s grootste onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU schuimen voor zowel de vakman als de particuliere gebruiker. Het Belgische familiebedrijf uit Turnhout, dat in 1966 door Vic Swerts werd opgericht, is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler en expert in chemische bouwspecialiteiten.
Soudal heeft 23 productievestigingen in vijf werelddelen, verkoopkantoren in 44 verschillende landen en in totaal ongeveer 3.650 werknemers. In 2020 had het concern naar eigen zeggen een omzet van ruim 900 miljoen euro.
Net als de twee ‘Knockouts’ wordt het Soudal Begisch Open op de baan van Rinkven International gespeeld. Het is een uitstekende parkbaan die eindelijk eens over 72 holes wordt getest. Wie deze maand twee mooie wedstrijden in de Lage Landen wil zien, moet minimaal een dag naar Rinkven reizen. Dit is zijn de prijzen van de kaartjes.
En dan nog dit: In 2019 stond Darius van Driel in de finale van de Belgian Knockout. Hij verloor van de Italiaan Guido Migliozzi.

PGA Tour
Toernooi:
AT&T Byron Nelson
Data: 12 – 15 mei 2022
Baan: TPC Craig Ranch, McKinney, Texas (VS)
Lengte: 6.829 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 9.100.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via de website van de PGA Tour
Televisie: Vier dagen live op Golf TV. Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 18 mei van 18.00 – 19.00 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: Scottie Scheffler, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Hideki Matsuayama en Jordan Spieth
Winnaar in 2021: Kyoung-Hoon Lee (Z-K)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Kyoung-Hoon Lee (Z-K), 2019 – Sung Kang (Z-K), 2018 – Aaron Wise (VS), 2017 - Billy Horschel (VS), 2016 – Sergio Garcia (Spa)
Bijzonderheden: De in 2006 overleden Byron Nelson was een van de grootste Amerikaanse golfers. De Texaan won vijf Majors en 47 andere wedstrijden van de PGA Tour.
In 1945 was hij de beste in achttien van de dertig toernooien van de voorganger van de PGA Tour. Nelson boekte elf zeges op rij.
Op zijn 34ste had Byron Nelson genoeg van het spelen op de Tour en hij trok zich terug op een ranch in Texas. In de jaren zestig maakte Nelson wel een rentree – als tv-commentator.
De eerste Byron Nelson werd in 1944 als het Texas Victory Open gespeeld – met Nelson als winnaar. Hij nam het toernooi in 1968 over als Byron Nelson Classic. Later werd het ’t Byron Nelson Championship en in 2015 vonden de organisatoren zelfs die toevoeging overbodig.
Een week voor het PGA Championship in Oklahoma komen er toch veel goede spelers aan de start – zoals Masters-kampioen Scottie Scheffler.

LPGA Tour
Van 12 – 15 mei wordt in New Jersey het met drie miljoen gedoteerde toernooi om de Gognizant Founders Cup (meer bijzonderheden en deelneemsters) gespeeld.
Jon Young Ko is de titelverdedigster en Dewi Weber staat ook op de deelnemerslijst.
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 18 mei van 23.30 – 1.00 uur een samenvatting uit.

Ladies European Tour
Het circuit trekt deze week van Madrid naar Bangkok.
Van 12 -14 mei wordt daar een met een miljoen euro gedoteerde wedstrijd van de Aramco Team Series gespeeld (bijzonderheden en scoring). Net als in de vorige afleveringen van deze door de Saoedische staat betaalde reeks is er een teamwedstrijd en een individueel toernooi.
Op de par-72 baan van de Thai Country Club bij Bangkok doen ook Anne van Dam en Pasqualle Coffa mee.

Challenge Tour
Nog een week en dan vervolgt de Challenge Tour het seizoen 2022. Van 19 – 22 mei wordt op Nova Sancti Petri bij Cadiz het Spaans Challenge Open gespeeld.
De namen van Lars van Meijel en Robbie van West komen we tegen op de deelnemerslijst.

Satelliet Tours
Pas van 22 – 24 juni gaat de Pro Golf Tour verder gaat met het Pools Open (bijzonderheden).
De Alps Tour staat deze week, van 12 – 14 mei, in Oostenrijk het Goesser Open (bijzonderheden en scoring) op het programma.
Koen Kouwenaar won afgelopen week op dit circuit en hij is ook nu van de partij.

NGF Competitie Hoofdklasse
Zaterdag 14 mei vallen de beslissingen
Na zes matches en zeven wedstrijddagen (zie schema en standen) gaan de beste twee van elke poule naar de Final Four, die op 21 en 22 mei op de Hooge Graven bij het Overijsselse Ommen wordt gespeeld.
Uit elk van de vier poules degraderen de laatste twee teams naar de Eerste Klasse.
Bij de vrouwen staan in Poule 1 drie teams op acht uit vijf: Noord Nederland, de Haagsche en Houtrak.
Er zijn geen onderlinge duels voor dit drietal en als er twee of meer teams gelijk eindigen, treedt artikel 6.13 van het competitiereglement in werking:
Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in de eindstand van de poulewedstrijden beslist het aantal behaalde matchpunten. Is dit ook gelijk dan beslist de onderlinge uitslag. Daarna het resultaat van de onderlinge single-uitslagen. Vervolgens de som van de holes up en holes te gaan van de gewonnen matches van de onderlinge wedstrijd. Daarna de som van de holes up en de holes te gaan van de gewonnen singles. Ten slotte beslist het lot.
De Kennemer is al gedegradeerd en Noordwijk 2 staat op het punt dat ook te gaan doen.
In poule 2 is De Pan nagenoeg zeker van een plaats in de kruisfinales. Noordwijk, Eindhoven en de Rosendaelsche zijn kandidaat voor de andere plek.
Prise d’Eau, Wouw en Amelisweerd 2 maken uit wie er in ieder geval een jaar Eerste Klasse moet spelen.
In poule 1 van de mannen is De Goyer na een harde nederlaag tegen De Hoge Kleij ineens niet meer zeker van deelname aan de Final Four. Als De Hoge Kleij en Eindhoven zaterdag winnen, staat het team uit ’t Gooi met lege handen. Zelfs Houtrak mag dromen van succes.
Hilversum, Prise d’Eau en De Gelpenberg zijn de degradatiekandidaten.
Poule 2: titelverdediger en Europees kampioen de Rosendaelsche kan de hotelkamers in Ommen boeken. De Haagsche moet het zaterdag opnemen tegen het al gedegradeerde team van de Kennemer en speelt zo goed al zeker ook in de halve finales.
Noordwijk en Broekpolder – een van deze twee voormalige topteams degradeert samen met de Kennemer.
Noordwijk of Broekpolder? Wat niet kan, is nog nooit gebeurd, zingt Daniel Lohues.
Maar het gaat gebeuren en dus kan het.

Tour
  • Golfsupport.nl