Soudal Belgisch Open half mei op Rinkven

Het heeft er meer dan alle schijn van dat het Dutch Open in 2022 onderdeel uitmaakt van een West-Europese swing.

Rinkven

Het was al officieel dat de 102de editie van het Dutch Open - al dan niet met KLM weer als titelsponsor - van 26 - 29 mei op Bernardus wordt gespeeld. Betrouwbare bronnen geven aan dat het Soudal Belgisch Open twee weken eerder wordt gespeeld.
De baan van Golfclub Rinkven moet van 12 - 15 mei gastheer zijn van de terugkeer van een kampioenschap dat in 2000 voor het laatst werd gespeeld. Lee Westwood won dat jaar op Royal Zoute.
In 2018 en 2019 werd op de baan van de Rinkven International Golfclub (foto boven) bij Antwerpen de door Thomas Pieters en zijn familie georganiseerde Belgian Knockout gespeeld. Darius van Driel werd in 2019 tweede, achter de Italiaan Guido Migliozzi.
Het Belgisch Open was lang na The Open (1860) en het Open de France (1906) een van de oudste professionele golfkampioenschappen van Europa. Arnaud Massy was in 1910 de eerste winnaar.
‘Op de Royal Golf de Belgique rekende Arnoud Massy af met negentien anderen’, schreef Golfers Magazine in 2018. ‘Hij won met een totaal van 139. De Schot Sandy Herd en de legendarische Harry Vardon deelden op vijf slagen het zilver.'
De Fransman Massy was drie jaar eerder The Champion Golfer of the Year geworden na een zege op Royal Liverpool.

Terug naar de met een miljoen gedoteerde Belgisch Open dat wordt georganiseerd door het Belgische bedrijf Golazo, dat een breed pakket aan sporten in portefeuille heeft. Er is ook een Nederlandse tak.
Hoofdsponsor Soudal steekt al jaren veel geld in de succesvolle wielerploeg die als Lotto-Soudal door het leven gaat. Dit jaar spendeert Soudal 6,6 miljoen euro aan de equipe. Het concern wordt in 2023 hoofdsponsor van de waarschijnlijk beste ploeg ter wereld, Quickstep van Patrick Lefevre.
Soudal is volgens de eigen website ‘Europa’s grootste onafhankelijke producent van lijmen, kitten en purschuimen voor zowel de vakman als de particuliere gebruiker. Het Belgische familiebedrijf uit Turnhout, dat in 1966 door Vic Swerts werd opgericht, is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler en expert in chemische bouwspecialiteiten.’
Soudal had in 2020 een omzet van 911 miljoen euro en de nettowinst bedroeg 44 miljoen.
Aan de Belgische zakenkrant De Tijd vertelt Swerts waarom hij nu in golf stapt: 'We hadden het niet gedaan als we niet eerst al brede bekendheid hadden gekregen in de wielersport. En ze zijn me komen vragen van bij de Rinkven-club in Schilde, waar ik 39 jaar geleden een van de eerste leden was. Verder past het gewoon in ons kraam. Internationaal is golfsport al lang niet meer elitair.’
En dan nog dit: Tussen het Belgisch en het Nederlands Open staat het PGA Championship geprogrammeerd. Het is zo goed als zeker dat Porsche Europees Open van 2 - 5 juni plaats zal vinden op de Green Eagle Golf Course bij Hamburg.

Tour
  • Golfsupport.nl