De vragen over Bernardus

Luiten voert groot contigent Nederlanders aan … Nieuw seizoen PGA Tour start in Californië ... Anne van Dam weet wat ze moet doen … Kouwenaar en Van West naar Zuid-Frankrijk

Bernardus

Europese Tour

Toernooi: Dutch Open
Data: 16 - 19 september 2021
Baan: Bernardus Golf, Cromvoirt, Noord-Brabant (Ned)
Lengte: 6.808 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.000.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00 - 18.30 uur. Zaterdag en zondag van 12.50 - 17.30 uur.
Mooie namen: Graeme McDowell, Branden Grace, Joost Luiten, Thomas Pieters, Thomas Detry, Rory Sabbatini, Andrew Johnston, Sam Horsfield, Jazz Janewattananond en Jamie Donaldson
Nederlanders: Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel, Lars van Meijel, Daan Huizing, Maarten Lafeber, Sven Maurits, Ralph Miller, Wouter de Vries, Rowin Caron, Mike Toorop, Philip Bootsma, Max Albertus, Koen Kouwenaar, Felix van Dijk (am), Lars van der Vigt (am), Kiet van der Weele (am), Dario Antonisse (am) en Nordin van Tilburg (am)
Winnaar in 2020: Niet gespeeld
Laatste winnaars: 2019 - Sergio Garcia (Spa), 2018 - Ashun Wu (Chi), 2017 - Romain Wattel (Fra), 2016 - Joost Luiten (Ned), 2015 - Thomas Pieters (Bel)
Bijzonderheden: De 101ste editie is de eerste in 51 jaar die in Noord-Brabant worden gespeeld. In 1970 won Vicente Fernandez uit Argentinië op de Eindhovensche.
Maar wat wordt het deze week? Er zijn voldoende vragen die op een antwoord wachten.
Nu is de veelbesproken baan van Bernardus Golf de gastheer - ook in 2022 en 2023. Of KLM volgend jaar de naam weer echt aan het kampioenschap plakt (men is nu partner). Als de wereld weer een beetje als vroeger kan leven en handelen, dan zou dat zo maar kunnen. Die vraag wil en kan organisator TIG Sports natuurlijk nog niet beantwoorden.
Nu moeten we het met een toernooi doen dat is ingeklemd tussen het BMW PGA Championship en de Ryder Cup. En dat is helaas te merken.
‘Mooie namen’ leverde niet heel hoog gerankte spelers op, zeker na het wegvallen van Louis Oosthuizen en Garrick Higgo.
Natuurlijk betekent dit niet dat het geen leuk en spannend toernooi kan worden. Bovendien is het interessant te zien hoe Bernardus ‘speelt’. Officials van de Europese Tour zijn enthousiast over de kwaliteit van de baan, maar ‘de praktijk’ is interessanter. Dat de course uitstekend is geprepareerd, staat buiten kijf. Maar wat zullen de scores zijn? Met welk totaal wordt er gewonnen?
Er doen dit jaar niet minder dan 19 Nederlanders mee, maar het gros zal na vrijdag naar huis mogen. Hoeveel van hen zien we in het weekeinde? Veel Oranje-spelers - profs en amateurs - gaan ervaren hoe goed de spelers van de Europese Tour zijn. Zelfs als er een niet al te sterk veld aan de start verschijnt.
En dan nog dit: ‘Door de filosofische gedachte is Bernardus een golfbaan geworden die omarmt wat Brabant zo bijzonder maakt. Het aardachtige kleurenpalet van groen en bruin, de open velden en de diepe bossen, de ruisende rivieren die zich een weg banen door het landschap, en de zanderige grond vormen de perfecte basis voor een duurzame, gedenkwaardige golfbaan.’
Echt waar. Deze New Age-onzin staat op de website van het Dutch Open. Bernardus is een uitstekende course en het Dutch Open is een kampioenschap met een rijke historie en heeft dit niet nodig.
Officiële website Dutch Open: lees goed wat de spelregels voor de toeschouwers zijn.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Fortinet Championship
Data: 16 - 19 september 2021
Baan: Silverado Resort and Spa, North Course, Napa, Californië (VS)
Lengte: 6.513 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 6.600.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Echter steeds in de nachtelijke uren van 0.00 - 3.00 uur.
Mooie namen: Jon Rahm, Phil Mickelson, Webb Simpson, Hideki Matsuyama, Cameron Champ, Kevin Na en Marc Leishman
Winnaar in het seizoen 2020/2021: Stewart Cink (VS)
Laatste winnaars: 2020 - Stewart Cink (VS), 2019 - Cameron Champ (VS), 2018 - Kevin Tway (VS), 2017 - Brendan Steele (VS), 2016 - Brendan Steele (VS), 2015 - Emiliano Grillo (Arg)
Bijzonderheden: Het nieuwe seizoen begint aan de westkust, in een streek boven San Francisco waar verrassend veel ‘normale’ Amerikanen wonen. Bovendien liggen er fraaie banen, is de wijn goed en het eten uitstekend.
Enfin, het Fortinet Championship - dat de laatste jaren het Safeway Open heette - heeft ook nog eens een mooi veld.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Anne van Dam kan haar poging om haar huidige tourkaart te behouden voorzetten op The Oregon Golfclub bij West Linn in - natuurlijk - de staat Oregon.
Daar wordt van 16 - 19 september de Cambia Portland Classic gespeeld. Er kan 1,4 miljoen dollar worden verdeeld.
Van Dam staat met nog vijf toernooien te gaan op de 123ste plaats van de Points List. Een plek bij de beste honderd betekent een ‘goede’ kaart voor 2022.
‘Jawel, Anne voelt zeker de noodzaak dat er wat moet gebeuren’, zegt coach Maarten Lafeber, die recentelijk bij haar in Florida was. ‘Ze had voor ik kwam een dag of tien helemaal niets gedaan om het hoofd leeg te maken. Anne heeft ook met Sean Foley gewerkt en is er klaar voor.'
Meer informatie en vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Van 16 - 18 september wordt op de Golf du Médoc bij Bordeaux het met drie ton gedoteerde Lacoste Frans Open gespeeld. Pasqualle Coffa staat ook op de lijst met deelneemsters.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

In feite is Lars van Meijel de titelverdediger in het Hopps Open de Provence. Hij won in 2019 op de Golf International de Pont Royal bij de plaats Mallemort, die in het department Bouches-du-Rhône tussen Avignon en Aix-en-Provence ligt. Robbie van West doet van 16 - 19 september mee in dit met tweehonderdduizend euro gedoteerde kampioenschap. Koen Kouwenaar stond lang op de startlijst maar kreeg op het laatste moment een uitnodiging om op Bernardus aan te treden.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

De Capitol Hill Golfclub in Prattville, Alabama is van 17 - 19 september gastheer van het met 175.000 dollar gedoteerde Guardian Championship. Dewi Weber reist dan ook af naar Alabama.
Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring


Alps Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Golf Nazionale Alps. Deze wedstrijd vindt van 7- 9 oktober plaats op de Golf Nazionale bij Rome.
Meer informatie


Pro Golf Tour

Pas volgende maand (4 - 6 oktober) vervolgt dit circuit zijn seizoen met het vijftig mille gedoteerde Castanea Resort Championship op het Golfresort Adendorf, even ten zuidoosten van Hamburg.
Meer informatie

Tour
  • Youngfield Golfmedia