De te kloppen man

Bryson DeChambeau begint de laatste ronde van The Players met twee slagen achterstand op Lee Westwood. Toch is hij de favoriet op de TPC van Sawgrass.

Bryson DeChambeau

Na The Open en het PGA Championship is The Players het sterkst bezette toernooi in golf. Het heeft een beter veld dan het U.S. Open en zeker dan The Masters.
Geen wonder dat een zege bij iedere speler heel hoog op het verlanglijstje staat.
Bryson DeChambeau is nog steeds bezig de PGA Tour en de rest van golf op zijn kop te zetten. Hij is de grote disruptor die zelfs Rory McIlroy in een lichte staat van paniek bracht. Zozeer zelfs dat de Noord-Ier harder is gaan slaan en zijn swing dreigde te verliezen. Hij miste de cut ruim en is nu thuis om samen met de technische staf een en ander recht te zetten in de hoop om over een maand, op Augusta, weer de echte Rory te zijn.
‘Ik waardeer wat hij zei, dat hij is beïnvloed door wat ik doe’, zei de Amerikaan zaterdag over McIlroy. ‘Maar ik probeerde niet om mensen te beïnvloeden. Ik probeerde om mijn eigen spel te spelen en de bal zo ver te slaan als ik zou kunnen.’
DeChambeau liet zaterdag weer zien dat hij echter veel meer is dan een one- trick pony die alleen maar ver slaat. Het sterkste bewijs leverde de Amerikaan op zeventien en achttien waar hij cruciale par-putts van anderhalve en vijf meter holede.
Met een 67, zijn beste ronde van de week, bleef hij zo in de race. Want als DeChambeau die putts had gemist, dan was hij op vier slagen achterstand op Lee Westwood geraakt.
Na een perfecte tweede negen had de 47-jarige Engelsman zich naar een 68 en een totaal van dertien onder gespeeld. Bryson DeChambeau staat op elf onder. Een herboren Justin Thomas en de onbekende Doug Ghim beginnen de laatste achttien holes op de waterrijke par-72 baan in Florida op drie slagen van Westwood.

Dus net als vorige week op Bay Hill zitten Lee Westwood en Bryson DeChambeau op zondag in de laatste groep. Zeven dagen geleden won DeChambeau met één slag voorsprong.
‘Ik verheug me er op om weer samen met Bryson de baan in te gaan’, zei Westwood na afloop. ‘Ik vind het leuk om met hem te spelen. Net als zijn caddie is hij leuk gezelschap en het is een beetje als de tweede ronde, de rematch. Ik genoot afgelopen zondag en ik ga er deze zondag van genieten.’
‘Het kunnen winnen van The Players - dat is een kans die ik mijn hele leven heb gewild’, wond DeChambeau er zaterdagavond geen doekjes om.
‘Wat mij vorige week vooral opviel aan Lee was de rol die Helen speelt.’ (Helen Storey is Westwoods vriendin en caddie , red.) Helen vormt een groot deel van het waarom van zijn goede spel. Zij houdt hem steady en evenwichtig. She’s a rock.’
En dan nog dit (I): als er na 72 holes twee of meer spelers leiden, wordt een mini-ronde van drie holes gespeeld op zestien, zeventien en achttien. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan speelt men sudden death op zeventien en achttien.
En dan nog dit (II): in de VS is vannacht de zomertijd ingegaan. Het verschil met ons land is twee weken lang vijf uur. Let daarop als je de starttijden bekijkt. Westwood en DeChambeau gaan om 18.50 uur onze tijd als laatsten de baan in.
Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 18.00 tot ongeveer 23.00 uur uit. Dat kan dus flink uitlopen als er een play-off is.
Stand na 54 holes en vanaf 14.00 uur Live Scoring via de website van de PGA Tour

Tour
  • Golfsupport.nl