Otaegui wint, Besseling eindigt sterk

De 27-jarige protegé van José Maria Olazabal speelde zich met een strakke laatste ronde naar de zege in het Scottish Championship.
Adrian Otaegui

De in Dubai wonende Adrian Otaegui had al twee keer gewonnen op het hoogste niveau, maar dat was in een puur (Paul Lawrie Matchplay 2017) en in een half (Belgian Knockout) matchplaytoernooi.
In zijn 205de optreden op de Europese Tour was er eindelijk zijn eerste zege in een reguliere wedstrijd over 72 holes. Het was ook nog eens de 192ste Spaanse overwinning op de Europese Tour.
‘Dit voelt heel, heel goed’, was zijn eerste reactie. ‘Ik begon prima en daarna heb ik heel veel regelmaat in mijn spel gehad. Het was al met al de hele week heel solide.’
Otaegui begon de laatste ronde op de par-72 Torrance Course van het bij St Andrews gelegen Fairmont Resort met vier slagen achterstand op Matt Wallace.
Maar de Engelsman speelde slordig en de bijna foutloos acterende Spanjaard profiteerde daar goed aan. Hij had al een perfecte openingsronde gespeeld (62) en Otaegui besloot met een 63 voor een totaal van liefst 23 onder par.
Hij zette de achterstand van vier slagen om in een voorsprong van vier slagen op Matt Wallace.
Het was zondag sowieso goed scoren op de linkscourse bij de Auld Grey Toon. Was de gemiddelde score zaterdag nog 71,35, zondag was die 69,26.
Terug naar Otaegui: de winnende Bask leerde een groot deel van het vak van José Maria Olazabal.
‘Ik ken hem goed omdat we uit dezelfde streek komen’, zei hij een paar jaar geleden, voor zijn verhuizing naar Dubai. ‘Ik speel in de winter vaak oefenrondes met hem en hij geeft me veel adviezen. José Maria is niet alleen een geweldige speler maar ook een fijne vent.’

Wil Besseling besloot het met een miljoen euro gedoteerde toernooi met een 66 (zes birdies) voor een totaal van negen onder en hij klom daardoor naar de dertigste plaats. Daarmee steeg de Noord-Hollander een fractie op de Europese jaarranglijst. Zijn kansen op deelname aan het Tour Championship in Dubai – in december – zijn daardoor nog intact.
Darius van Driel eindigde met -8 op de 33ste plaats. Hij liet een 67 noteren – met vijf birdies op rij op zijn tweede negen.
Voor Lars van Meijel was deze week een totaal van zes onder en een 43ste plaats weggelegd. Hij speelde de vierde ronde in 70 slagen – met een eagle op achttien.
Komende week doen deze drie ook mee aan het Italiaans Open bij Brescia. Joost Luiten en Daan Huizing staan eveneens op de deelnemerslijst.
Eindstand via website Europese Tour

Laatste nieuws