Van Dam niet kansloos na moeilijke start

Na de onstuimige openingsdag van het AIG Women’s Open op het Schotse Royal Troon staat Anne van Dam net in de top-100. Maar het had erger kunnen zijn.

Anne van Dam

De Nederlandse nummer een was vijf boven na vier en zeven boven bij de turn. Ze begon met een 3-putt voor een double bogey en daarna volgden drie bogeys.
‘Het duurde even voor ze parren ging maken’, zei caddie/coach Maarten Lafeber na afloop. ‘Maar daar ging het beter. En je weet dat onder deze omstandigheden elke fout wordt uitvergroot.’
Maar op de tweede negen, met de wind meestal in de rug, herstelde Van Dam zich enigszins. Daar kon zij met haar hoge balvlucht en haar enorme lengte – er waren een paar drives van 330plus – weer vertrouwen opdoen.
Er was weliswaar een derde double bogey op de par-4 twaalfde – wind tegen – maar daar stonden birdies op tien, elf en zestien tegenover.
‘De tweede negen was heel solide’, aldus Lafeber. ‘En dat goede gevoel neem je mee naar morgen.’
Al met al leverde de dag een 77 (+6) op. Met de cut mogelijk op zeven of zelfs acht boven par heeft Anne van Dam nog een kans om in het eerste Major het weekeinde te halen.
‘Ik denk dat je daar wel eens gelijk in kunt hebben’, aldus Lafeber.
De gemiddelde score op de par-71 course lag op 75,75. De eerste negen speelde in 3,61 boven par, de back nine in 1,14 slagen boven par.
De weersomstandigheden zullen vrijdag niet veel beter zijn, getuige wat het Britse Met Office rond 19.00 uur Nederlandse tijd onder de media verspreidde: Strong winds from the outset with rain. Rain may be constant and briefly heavy at times, clearing by late morning to showers in the afternoon. Winds becoming stronger after rain has cleared especially near showers.
Anne van Dam gaat vrijdag om 8.20 uur Britse tijd de baan in en lijkt dus met veel wind en gestage regen te maken gaan krijgen.
De beste score kwam in de vroege avonduren op naam van Amy Olson. De 28-jarige nummer 55 van de wereld maakte vijf birdies voor een verbluffende 67 (-4).
Olson won nog nooit op de LPGA Tour, maar dat de vorm er is, bewees ze met een zevende plaats in het Schots Open van vorige week.
Ziggo Sport Extra zendt de tweede ronde van 11.30-14.30 uur en van 16.00-19.00 uur rechtstreeks uit.
Stand en vanaf vrijdag 8.00 Live Scoring tweede ronde

Tour
  • Golfsupport.nl