Besseling begint goed in Wales

Wil Besselings lijstje in zijn eerste vijf toernooien na de lockdown: 3-mc-34-63. Met een 66ste posities op de Europese ranking is hij de beste Nederlander, al staat Joost Luiten slechts drie plaatsen achter hem.

Thomas Pieters

Besseling begon de Celtic Classic op de par-71 TwentyTen Course van het Celtic Manor Resort in Wales met een degelijke 67. Hij maakte vijf birdies en één bogey. De Noord-Hollander staat na de eerste dag op een mooie negende plaats.

Joost Luiten begon met twee bogeys en eindigde met een birdie voor een 72. De man die hier in 2014 won en die in drie edities van het Wales Open nooit buiten de top-4 finishte, bevindt zich nu niet bij de beste tachtig.

Thomas Pieters speelde na het Qatar Masters, begin maart, geen toernooien meer. Dat had slechts deels met covid-19 te maken, want hij had aan de eerste drie toernooien van de UK Swing en het PGA Championship mee kunnen doen. Maar Thomas Pieters bleef thuis, bij zijn lief Stefanie. Zij schonk op 24 juli het leven aan een dochtertje, Florence. Het meisje werd op het geboortekaartje ‘our mini ice cream girl’ genoemd.

O ja, de beste Belgische golfster aller tijden heet ook Florence. Herinner je je Florence Descampe nog? Zij won zowel op de LPGA als de Ladies European Tour en ‘Flo’ maakte in 1992 deel uit van het winnende Europese Solheim Cup-team. Thomas was toen een maand of negen. Er kwam een vrolijke einde aan Pieters plezierige huisarrest, al twitterde hij op 3 juli: ’After how many baby store visits is a guy allowed to lose his mind. Just asking for a friend…

Tussen de bedrijven door speelde en oefende Thomas Pieters wel. Hij liet zich bijvoorbeeld signaleren op Royal Le Zoute en Bernardus. Als voorbereiding op de rentree. En die terugkeer werd gevierd met een uitstekende eerste ronde in Wales. Pieters maakte acht birdies, waarvan zes na de turn, voor een strakke 64. Het is de vijfde keer dat de Belg op het hoogste niveau na de eerste ronde leidt. Hij won vanuit die positie alleen het Deens Open, in 2016. De laatste keer dat Thomas Pieters na de eerste achttien holes aan kop ging, was in het Saudi International van vorig jaar. Daarin zakte hij in het eindklassement vervolgens naar een 22ste plaats.

Lars van Meijel begon dramatisch. Hij bogeyde de niet gemakkelijke openingshole en liet een quadruple 7 noteren op de 171 meter par-3 derde. Van Meijel speelde de volgende vijftien holes in een onder en kreeg een 75 achter zijn naam. Het slot van de ronde van Darius van Driel was niet anders dan rampzalig: vijf bogeys op rij. Net als Lars van Meijel werd hem een 75 toebedeeld.

En dan nog dit: Twee Fransen werden van de deelnemerslijst gehaald. Alexander Lévy werd eerst niet positief op covid-19 getest, maar was in de buurt van een besmette vriend geweest. Later op donderdag werd hij wel positief getest. Ook Romain Wattel startte niet, omdat hij in contact met Levy was geweest. Voor zover bekend was zijn test negatief.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 13.00-15.00 uur en van 16.00-19.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na eerste ronde en vanaf vrijdag 8.00 uur live scoring via website Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl