Aftellen

Met het KLM Open voor de deur kijkt redacteur Martijn Paehlig vooruit.

Nog even, dan is het zover. Het KLM Open gaat bijna beginnen. Het aftellen is nu echt begonnen...

Iedereen die wel eens op nationaal sportcentrum Papendal is geweest, zal de terugtelklok kennen die net na de slagboom staat. Precies op de hoek tussen de wegen die je naar het trainingscentrum of naar de golfbaan brengen, staat een groot bord dat de seconden, minuten, uren, dagen, aftelt tot de volgende zomer- en winterspelen. Als de spelen net geweest zijn, lijkt het nog een eeuwigheid te duren voor de volgende voor de deur staan, maar het verbazingwekkend hoe snel de tijd gaat tot het uur u.

Enkele maanden geleden zag ik nog zo'n klok. Hij hing op The Dutch, in de loods van de greenkeepers. Boven het papier met de 10 commandments van de greenkeepers (Rule 10: Thou shall not break or lose any hand tools through stupidity. Penalty for breaking any commandment: a crate of beer.) hing een bord met een rijtje cijfers.

098 | 13 | 58 | 32.5

Zoveel dagen, uren, minuten en seconden duurde het nog voor het KLM Open op hun baan van start ging. 

┬ę Golfsupport

Eigenlijk vanaf het moment dat bekend werd dat het Open van 2016 op The Dutch zou worden gespeeld zijn ze er in Spijk mee bezig. Plannen, de baan in nog betere conditie brengen, extra bruggen aanleggen, en als laatste de tribunes, de paviljoens en het tentendorp.

Voor het eerst in lange tijd gaat een van de oudste toernooien van het circuit naar een nieuwe baan, en voor iedereen is dat spannend en nieuw. De Hilversumsche, de Kennemer, iedereen wist precies wat hij kon verwachten. Het publiek, de spelers, de betrokkenen, het voelde voor iedereen elk jaar weer een beetje als thuiskomen.

Op The Dutch is veel nieuw. Hoe pakt de tekentafellogistiek in de praktijk uit? De aan- en afvoer van het publiek, de routing langs de fairways, de faciliteiten. Hoe houdt de baan zich tegen de beste spelers van Europa? Slopen ze hem, of sloopt hij hen? Hoe vinden diezelfde spelers de baan? De oude banen waren uniek, zelden gezien op de Tour. Is The Dutch wel uitdagend genoeg om niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar voor naar Nederland te komen?

 Het zijn allemaal vragen waarvan het antwoord niet lang meer op zich laat wachten...