Anoniem

'Tiger gaat nooit meer winnen. Golf hoort niet op de Spelen. En Ian Poulter is de meest overschatte speler.'

We leven in een tijd dat anoniem je mening geven via social media heel normaal is. En dat gebeurt dan in veel gevallen snoeihard en zo ongenuanceerd mogelijk, want als niemand je op je uitspraken kan aanspreken, is het natuurlijk lekker uitdelen. 'Laf', denk ik dan vaak. Maar ik moet toegeven dat ik elk jaar wel reikhalzend uitkijk naar het anonieme onderzoek onder tourprofessionals.

Misschien komt het omdat veel vragen en antwoorden een dikke knipoog hebben en de meeste spelers het als een geintje zien. Even lekker je collega's op de hak nemen, dat doen mannen gewoon. In de kroeg. Op kantoor. In de kleedkamer. En ook op de tour.

Tourpro's geven hun mening in een anoniem onderzoek | © Getty Images

Ross Fisher weet immers zelf ook wel dat hij het niet van zijn IQ moet hebben. Patrick Reed zal niet verbaasd zijn dat zijn collega's hem bloedirritant vinden; dat was op school ook al zo. En ik zit zelf ook liever met David Howell in de taxi dan met Alvaro Quiros. De langzaamste, meest overschatte of 'boven zijn stand' getrouwde collega... het zijn goed bedoelde speldenprikjes die je beslist ook elke week in het spelershome hoort, gewoon recht in je gezicht. De reden dat dit onderzoek anoniem wordt gedaan, komt waarschijnlijk omdat de pers er anders bovenop duikt en het meer over beledigingen dan birdies heeft.

En er worden ook voldoende complimenten uitgedeeld. Het gros van de spelers kijkt op de drivingrange het liefst naar Rory McIlroy ('Alleen het geluid al als hij de bal raakt. Zijn lange spel is van een andere planeet.'), terwijl ze voor een lesje kort spel natuurlijk bij Jordan Spieth staan te spieken. Edoardo Molinari is 'het brein' van de tour, Renato Pavatore speelt sneller dan zijn schaduw en qua vriendin doet Pablo Larrazábal de beste zaken.

Maar tussen alle ongein kom je ook serieuze zaken tegen. 97 procent van de spelers is verdrietig over de teloorgang van Tiger en slechts een derde denkt dat hij ooit weer een toernooi gaat winnen. We hopen dat ze het mis hebben. Rory wordt door 87 procent zijn collega's gezien als de beste speler ter wereld (Jordan moet het doen met 10 procent, Jason met slechts 3) en gaat in zijn carrière de meeste Majors winnen. En ja, bijna tweederde van de ondervraagde spelers vindt dat golf niet op de Olympische Spelen thuishoort – tja, dat verklaart een hoop...