Goede finish Luiten

Met een 69 steeg Joost Luiten in het eindklassement van de Nedbank Golf Challenge naar de veertiende plaats.

et een 69 steeg Joost Luiten in het eindklassement van de Nedbank Golf Challenge naar de veertiende plaats.

Toch zakte de Bleiswijker op de Europese jaarranglijst van de veertiende naar de zestiende plaats. Als hij alsnog de top-10 binnen wil komen, dan zal Luiten volgende week in het Tour Championship in Dubai in de top-5 moeten eindigen.

Het beste resultaat ooit van Luiten op de Order of Merit was een elfde plaats, in 2014. Vorig jaar werd hij vijftigste.

Luiten maakte zondag vijf birdies, maar ook een double bogey op de par-5 negende.

In totaal verspeelde hij op de Gary Player Country Club vijf slagen op de lange holes, want eerder deze week maakte hij ook drie bogeys.Alex Noren samen met gastheer en golflegende Gary Player | © Getty Images

Alex Noren begon de laatste ronde op de lange par-72 baan bij het Zuid-Afrikaanse Sun City als gedeeld vierde, op zes slagen van de jonge Zuid-Koreaan Jeunghun Wang, die zaterdag schitterde met een 64. Noren had veel moeite in de wind en als gevolg daarvan kwam de Zweed niet verder dan een 75.

Maar op zondag waren de rollen omgedraaid. Wang kon de druk niet aan en het was nu zijn beurt om een 75 in de boeken te laten bijschrijven.

Aan de andere kant was daar Alex Noren. Hij was negen onder na elf holes (!) en met een 63 speelde de 34-jarige inwoner van Monaco zich naar een totaal van veertien onder - zes slagen beter dan Wang. Een 12 shot swing derhalve!

Eind juni, na het US Open, stond Alex Noren 108ste op de wereldranglijst. Maandag zal hij hoogstwaarschijnlijk de nummer negen van de wereld zijn.

Daarbij komt dat de man die vanaf half juli vier keer won nog een kans heeft om de The Race to Dubai te winnen.

Dat geldt ook voor Henrik Stenson (achtste deze week), Danny Willett (elfde) en zelf Rory McIlroy. Wil de Noord-Ier, die doodleuk twee wedstrijden van de Finals Series oversloeg, nog winnen, dan moeten er in Dubai heel vreemde dingen gebeuren. Maar zeg in topgolf nooit nooit.