Luiten: ’Een lekker gevoel’

Joost Luiten begon de seizoensfinale in Dubai met goed spel, vier birdies en een gedeelde vierde plaats.

Joost Luiten begon de seizoensfinale in Dubai met goed spel, vier birdies en een gedeelde vierde plaats.



Door onze speciale verslaggever

'Het had zelfs nog één of twee slagen beter gekund', zei Luiten na zijn prima openingsronde van 68 (-4) in het DP World Tour Championship op de par-72 Earth Course van het Jumeirah Golf Estate in Dubai.

'Maar goed, ik moet heel tevreden zijn met deze score, vooral omdat ik de bogeys van de kaart wist te houden. Dat is altijd goed op deze baan', aldus Nederlands beste golfer, die op twee slagen van leider Lee Westwood staat en op een van Nicolas Colsaerts en de Fransman Julien Quesne. 

Luiten deelt de vierde plaats met de Spanjaard Sergio Garcia en de Italiaan Francesco Molinari.

Vooral het geduld dat Luiten toonde was de sleutel naar zijn prima start in het slottoernooi van de European Tour. In het begin belandde hij té vaak naast de fairway, maar steeds kwam hij met een prima herstel.

'Ik sloeg mijn driver niet geweldig vandaag, waardoor ik veel vanuit de rough moest spelen. Dat was niet zo’n ramp, omdat die dit jaar niet heel hoog is. Maar het was toch lastig om de vlaggen aan te spelen, want de holes waren heel lastig gestoken. Dat is volgens mij ook de reden dat er niet echt heel lage scores zijn vandaag.'

 De 30-jarige Bleiswijker, die in 2013 als vierde eindigde, heeft dus nog alle kansen om mee de dingen naar de hoofdprijs.

'Er moet natuurlijk nog een hoop golf gespeeld worden, maar ik sta er in ieder geval heel goed voor. Als die driver morgen beter loopt, zit er misschien nog wel wat meer in.'

Als hij zijn vorm van de tweede negen (birdies op 11, 17 en 18) meeneemt, moet dat goed komen.

En wanneer hij door zijn vader getriggerd wordt (want in de geest van een dag eerder) wint Luiten opnieuw vijf euro van Nico. 'Op zeventien sloeg ik mijn bal op een meter of vier van de hole en toen ik langs de tribune liep, riep mijn vader: ’vijf euro als je hem maakt.' En een dag eerder tijdens mijn oefenronde deden we dat ook al', aldus de Bleiswijker, die triomfantelijk zijn vuist balde, toen net als een dag eerder de putt viel.

'Dat zijn leuke dingen, die de spanning er een beetje afhalen. En met die birdie op achttien, teken je helemaal met een lekker gevoel je scorekaart.'

Lee Westwood bereidt zijn eerste drive van de dag voor | © Getty Images



Lee Westwood was nogal boos aan het met acht miljoen dollar gedoteerde kampioenschap begonnen, omdat Chris Wood niet hem maar Andy Sullivan had gekozen om volgende week namens Engeland in Melbourne de World Cup te spelen.

Aanvankelijk zou Danny Willett afreizen en hij had Lee Westwood gevraagd. De laatste had al een ticket naar Melbourne geboekt. Maar toen Willett niet wilde - om zijn rug te sparen - mocht Chris Wood en hij passeerde - niet erg netjes - Westwood. Het was weliswaar volgens de regels, omdat de hoogste gerankte speler een partner mag kiezen.

Hoe het ook zij, de man die hier in 2009 won, speelde sterk en kwam tot een strakke 66 - vooralsnog goed voor de eerste plaats.

'Elke keer als je een baan speelt waar je goede herinneringen aan bewaart en waarop je goed hebt gespeeld, dan herinner je je ook bepaalde slagen en dat helpt. Zeker nu de pins op lastige plekken stonden.'

Westwood won 23 keer op de Europese Tour. Zijn laatste zege dateert uit het vroege voorjaar van 2014.

De nummer een van de jaarranking, Henrik Stenson, startte met een 72. Zijn naaste belagers, Danny Willett en Alex Noren, openden met een 71.

Rory McIlroy heeft nog een heel kleine kans om de nummer een van Europa te worden, maar na zijn matige 75 moet er nog een wonder gebeuren, wil dat lukken.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 9.00-14.00 uur rechtstreeks uit. Joost Luiten slaat om 9.30 uur onze tijd af. Hij speelt samen met Sergio Garcia.