Björn – de verwachte keuze

Thomas Björn is de nieuwe captain van het Europese Ryder Cup-team. De 45 jaar oude Deen is de opvolger van Darren Clarke.

Thomas Björn is de nieuwe captain van het Europese Ryder Cup-team. De 45 jaar oude Deen is de opvolger van Darren Clarke.

Björn is de man die van 28 tot en met 30 september 2018 moet proberen om Europa op Le Golf National bij Versailles naar een zege op Team USA te leiden.

Het is geen verrassing dat Thomas Björn werd gekozen door een uit vijf man bestaand panel: Darren Clarke, Paul McGinley, José Maria Olazabal – de laatste drie captains – plus Keith Pelley (CEO Europese Tour) en Henrik Stenson. De Zweed is lid van het Players Committee van de Europese Tour.

‘Het is een geweldige eer om benoemd te zijn. Het is een van de mooiste dagen van mijn carrière’, was de reactie van de man die in 1997, 2002 en 2014 deel uitmaakte van (winnende) Europese teams.

Daarnaast was hij in 2004, 2010, 2012 en 2016 een van de vice-captains.

Thomas Björn boekte vijftien zeges op de Europese Tour. Hij won voor het eerst in 1996 op Loch Lomond.

De Deen is na Severiano Ballesteros (1997), Bernhard Langer (2004) en José Maria Olazabal (2012) de vierde speler van het Europese continent die captain wordt. Zijn drie voorgangers slaagden er allen in om de kleine gouden trofee te veroveren.

Een van zijn eerste taken wordt om - samen met het Ryder Cup Committee van de Europese Tour - te bepalen wat de kwalificatie-eisen voor het duel in Frankrijk zijn. In de laatste edities had de Europese captain de beschikking over drie wildcards. Zijn Amerikaanse collega - de naam voor de man voor de match in 2018 is nog niet bekend - mag vier spelers aanwijzen.

Daarnaast is er de vraag of de eis dat een speler lid moet zijn van de Europese Tour overeind blijft. Dit jaar kon Darren Clarke niet beschikken over Paul Casey. De Engelsman stond hoog op de wereldranglijst, maar kon niet meedoen omdat hij geen lid (meer) was van de Tour.

Er zal in ieder geval een verandering komen als het om de datum gaat waarop het Europese team bekend wordt gemaakt. Die zal - in navolging van de Amerikanen - naar achteren gaan om zo (eventueel) spelers te kiezen die in vorm zijn.