Nieuw jaar, nieuwe deals

Op 31 december werd er niet alleen een punt achter het jaar gezet, maar ook achter een aantal sponsorcontracten. Het opvallendste transfernieuws.
@media (max-width: 679px){#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e60d8bc3a94 img{#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e60d8bc3a94 img{#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e60d8bc3a94 img{#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e60d8bc3a94 img{#fig-65e60d8bc3a94 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Op 31 december werd er niet alleen een punt achter het jaar gezet, maar ook achter een aantal sponsorcontracten. En een paar dagen later worden de nieuwe liefdes aan de wereld kenbaar gemaakt. Hier het opvallendste transfernieuws en de meest hardnekkige transfergeruchten.

Er werd al maanden over gespeculeerd, maar nu is het definitief: Nike heeft weer een nummer-1 van de wereld binnengehaald. Jason Day speelt de komende jaren met schoenen, kleding, pet en handschoen met een swoosh. 'Nike is synoniem met de beste alteten ter wereld en het is een eer om onderdeel van het team te zijn', aldus Day, die voorheen met apparel van Adidas Golf speelde.

Toen Nike een paar maanden geleden meldde te zullen stoppen met het produceren van clubs en ballen, gaf het merk al aan van plan te zijn om 'onbetwist marktleider te worden op het gebied golfschoenen en -kleding' en dit is zonder meer een overtuigende eerste stap. Day blijft gewoon met clubs en ballen van TaylorMade spelen, maar het moet toch een beetje pijn doen dat hij vanaf vandaag met een swoosh op zijn pet en borst rondloopt.

Bij TaylorMade liepen ze de afgelopen maanden juist met een grote lach op het gezicht rond, omdat de 'vrijgekomen' Nike-spelers Tiger Woods en Rory McIlroy voor drivers en woods van TM kozen, maar er gaan de laatste dagen geruchten dat de laatste gaat spelen met equipment van Callaway en Titleist.

McIlroy zou na een intensieve testperiode kiezen voor de nieuwe Great Big Bertha Sub Zero driver (woensdag op deze site meer nieuws over de nieuwe Callaway drivers) en de Apex MB ijzers. Naar verluid gaat de tas van de nummer-2 van de wereld in 2017 verder gevuld worden met Vokey wedges (Titleist), een prototype Odyssey putter (Callaway) en de Pro V1x bal (Titleist).

'Ik wil met de nieuwe Titleist Pro V1x bal spelen en die werkt het best met de Callaway driver', aldus McIlroy op de website NoLayingUp. 'En ik weet dat mijn Nike ijzers door het groevenpatroon met deze bal te veel spin genereren, wat afstand kost.'

Opvallend detail: McIlory zou geen officieel sponsorcontract met Callaway en Titleist hebben afgesloten, zodat hij op elk moment kan kiezen voor andere clubs of een andere bal. Een goede keus vinden wij, want hij heeft dollars genoeg... het is tijd voor meer Majors.

Als McIlroy echt voor Callaway kiest, is dit een prima getimed succesje voor het golfmerk. In hetzelfde roddelcircuit gonst namelijk al maanden het verhaal dat de onbetwiste koningin van het vrouwengolf, Lydia Ko, haar Callaway clubs dit jaar in gaat ruilen voor PXG, het hobbyproject van miljardair Bob Parsons. 

Of Tiger – naast zijn switch naar een bal van Bridgestone – nog meer veranderingen in zijn equipment gaat doorvoeren, is niet bekend.

Day, Rory en Ko zijn natuurlijk grote namen, maar het kan nog een tandje groter. Volgens @secrettourpro gaat het Japanse Honma Golf in de komende weken TaylorMade Golf overnemen, in een poging om meer marktaandeel te verwerven in Amerika en Europa. En deze anonieme bron heeft in het verleden zeer regelmatig laten zien zeer goed geïnformeerd te zijn.

We houden jullie natuurlijk op de hoogte...

Update (3 januari)

PXG breidt zijn 'damesstaf' flink uit en lijft naast Lydia Ko spelen ook Christina Kim, Britanny Lang en Ryann O'Toole in. 

Bubba Watson knalt in 2017 geen Pro V1's maar ballen van Volvik de stratosfeer in. Omdat  die roze, limegroene of camouflagekleuren zo leuk bij zijn roze driver passen? 'Ik heb ze getest en kon niets negatiefs vinden', aldus de tweevoudig winnaar van The Masters. 'En wat is er dan leuker dan een gekleurde bal als je al met een gekleurde driver speelt?'

Carly Booth, tweevoudig winnaar op de LET en voorheen onder contract bij Nike, tekent bij Cobra Puma.

Lydia Ko kiest naast PXG clubs voor Ecco schoenen en treedt hiermee in de voetsporen van Fred Couples en Ernie Els. 

Laatste nieuws