Luiten laat te veel liggen

Er stond in de ochtenduren nauwelijks wind, maar toch kwam Joost Luiten op dag 1 van het Qatar Masters niet verder dan een 71.

Er stond in de ochtenduren nauwelijks wind, maar toch kwam Joost Luiten op dag 1 van het Qatar Masters niet verder dan een 71 (-1).

Luiten maakte op de par-72 baan van de Doha Golfclub birdies op tien en een – beide par-5’en – plus een bogey op de par-4 twaalfde. Afgaande op de andere scores lijkt de cut vrijdag op drie of vier onder par te gaan uitkomen.

In Qatar kan de woestijnwind – de Shamal – altijd een rol van betekenis spelen. De verwachting is dat het de hele week in meteorologisch opzicht rustig blijft, maar de weergoden hebben soms andere ideeën.

De 18-jarige amateur Pierre Verlaar liet in zijn allereerste wedstrijd op de Europese Tour een 77 (+5) noteren. De speler van The Dutch maakte geen enkele birdie, maar wel bogeys op elf, veertien, zeventien, zes en negen.

Welshman Bradley Dredge nam met een 64 (-8) de leiding. Hij kon acht birdies op zijn scorekaart noteren. Dredge won twee keer op het hoogste niveau, maar zijn laatste zege dateert alweer uit de zomer van 2006. Toen won hij in Zwitserland het Europees Masters.

De historie van dit toernooi – het is de twintigste editie – leert dat de leider na dag 1 zelden wint: alleen in 2006 (Henrik Stenson) en 2007 (Retief Goosen) won de man die in de eerste ronde de leiding nam.

Van de twee Belgen deed de jonge Thomas Detry het ’t best. Hij kwam in de ochtenduren tot een strakke 67. Nicolas Colsaerts had 70 slagen nodig voor zijn openingsronde.

Stand na eerste dag en vanaf vrijdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Dredge op de par-5 achttiende. Hij maakte hier geen birdie | © Getty Images