Moeilijke start Woods, Rose aan kop

De rentree van Tiger Woods in de reguliere competitie gaat met horten en stoten.

Het was niet de rentree die Woods voor ogen had gehad. Hoewel hij wist dat hij niet veel kon verwachten na een afwezigheid van 523 dagen op de PGA Tour, was de vier boven par waarmee hij de dag op 'zijn' Torrey Pines besloot, een tegenvaller. Net als bij zijn deelname aan zijn eigen wedstrijd afgelopen december, ontbrak het ritme.

'Ik raakte de bal niet goed en was de hele dag aan het worstelen in de rough. Mijn caddie zei de hele dag dat ik geduldig moest blijven, maar het was zwaar', keek de voormalig nummer 1 van de wereld terug de dag die hij als 133ste van het klassement besloot.

Vooraf had Woods aangegeven dat het key zou worden fairways en greens te vinden, maar dat was precies wat hij niet deed. Hij raakte maar vier van de veertien fairways, en negen van de achttien greens op weg naar de slechtste openingsronde uit zijn loopbaan ooit. 

Al vanaf de eerste hole (gemiste fairway en een bogey) was duidelijk dat het geen gemakkelijke dag zou worden voor de 79-voudig winnaar op de PGA Tour. Ondanks de gemiste fairways en greens hield Woods de score redelijk bij elkaar, en na elf holes - dankzij back-to-back birdies op tien en elf - stond hij zelfs even onder par voor de dag, maar daarna zat niets meer mee en lukte weinig. Op twaalf, dertien en veertien maakte hij bogey en op vijftien zelfs een dubbele bogey nadat hij zijn bal het ravijn in had geslagen. De bogey op zeventien maakte hij nog goed met een birdie op achttien, maar daarmee was zijn score en plaats in het klassement nauwelijks nog gediend.

Na de eerste ronde staat Woods - die anders dan 'vroeger' het grootste deel van de ronde zichtbaar plezier had - met +4 op een teleurstellende 133ste plaats waarmee zijn kansen om deze week vier rondes te spelen nagenoeg verkeken zijn. Tenzij...tenzij...

Flightgenoot Jason Day wilde de slechte openingsronde van Woods graag in perspectief plaatsen. 'Wat verwacht je dan als je 17 maanden geen wedstrijden hebt gespeeld? Dat hij het meteen allemaal laat zien? Natuurlijk niet. Net zo min als dat we nu alles wat hij heeft gedaan de afgelopen tijd bij het vuil moeten zetten. Geef hem tijd en kijk hoe hij er over een jaar voor staat. Ik raak zelf toch ook niet in paniek op basis van alleen de start van het jaar?

Koploper na de eerste ronde is Justin Rose. De Olympisch kampioen kwam tot een 65 (-7) op de North Course en heeft daarmee één slag voorsprong op Adam Hadwin, de Canadees die zijn goede vorm na zijn eerste zege ook nu kon laten zien.

Leaderboard

(Foto: Getty Images)