Deze Week in Golf

Geen Joost Luiten, wel Johannes Veerman in Maybank Championship ... Kijken, bekeken worden en golfen op Pebble Beach

Europese Tour

Toernooi: Maybank Maleisië Championship

Baan:
 Saujana Golf & Country Club, Kuala Lumpur, Maleisië

Data: 9 - 12  februari 2017

Par: 71

Lengte: 6.571 meter

Prijzengeld: $ 3.000.000

Winnaar in 2016: Marcus Fraser (VS)

Nederlanders: Johannes Veerman

Mooie namen: Danny Willett, Charl Schwartzel, Tommy Fleetwood, Rafa Cabrera Bello, Jeunghun Wang, Lee Westwood, Bernd Wiesberger, Kiradech Aphibarnrat en Thongchai Jaidee 

Spelers uit top-50 wereldranglijst: 6

Laatste winnaars: 2016 - Marcus Fraser (Aus). 

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag 4.00-6.00 en van 8.00-11.00 uur.  Zaterdag van 4.00-8.00 uur en zondag van 3.30-8.00 uur.

Bijzonderheden: Joost Luiten laat het kampioenschap in het Verre Oosten aan zich voorbij gaan. Vooralsnog is het Mexico Championship (onderdeel van de World Golf Championships) van 2 - 5 maart zijn volgende toernooi, al liet hij op zijn website weten dat er mogelijk nog een Amerikaanse wildcard kan worden geregeld: 'Op dit moment ben ik nog bezig om eventueel met invites in Amerika te spelen, maar dat wordt de komende weken pas duidelijk. Voorlopig ga ik er vanuit dat Mexico het eerstvolgende toernooi is dat ik speel.'

Met andere woorden: de huidige nummer 63 van de wereld slaat naast het Maybank Championship ook het toernooi in Perth en het Joburg Open over. Dat zou zijn deelname aan het WK Matchplay - 22 - 26 maart in Texas - in gevaar kunnen brengen. Luiten moet op 13 maart in principe in de top-64 van de wereldranglijst staan. In principe, omdat er altijd wel een paar afzeggers zijn.

Johannes Veerman kan op basis van zijn speelrecht van de Asian Tour deze week wel afslaan. Zijn start van het seizoen 2017 was overigens niet imponerend: twee gemiste cuts en een 25ste plaats in het zwak bezette toernooi in Birma.

Het Maybank Championship heeft een prijzengeld van drie miljoen dollar. Het veld is goed, maar niet echt imponerend.

Vorig jaar won de Aussie Marcus Fraser op Royal Selangor, maar nu is de midden jaren tachtig geopende Saujana Golf & Country Club gastheer. De relatieve smalle Palm Course - aangelegd in een voormalige palmboom-plantage - vormde door de jaren heen vaak het decor van grote Maleisische toernooien. Net als veel andere courses in dit deel van de wereld is de rough pittig, zijn de greens niet overdreven snel, maar zitten ze wel 'vol' met grain. En dan is er nog de vochtige hitte en moeten we rekening houden met de onweersbuien die vaak de latere starters dwarszitten.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

De vierde hole van de Saujana G&CC | © Getty ImagesUS Tour

Toernooi: AT&T Pebble Beach Pro-Am

Banen: 
 Pebble Beach Golf Links, Spyglass Hill Golf Club, Monterey Peninsula Country Club, Californië (VS)

Data: 9 - 12 februari 2017

Par: 72 / 72 / 71

Lengte: 6.233, 6.358, 6.322 meter

Prijzengeld: $ 7.200.000

Winnaar in 2016: Vaughn Taylor (VS)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Jason Day, Jordan Spieth, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Brandt Snedeker en Justin Rose

Spelers uit top-50 wereldranglijst: 17

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.

Laatste vijf winnaars: 2016 - Vaughn Taylor (VS), 2015 - Brandt Snedeker (VS), 2014 - Jimmy Walker (VS), 2013 - Brandt Snedeker (VS), 2012 - Phil Mickelson (VS)

Bijzonderheden: Een van de klassiekers van de Amerikaanse Tour. Acteur / crooner Bing Crosby organiseerde in 1937 de eerste editie, al werd het toernooi pas in 1947 - het eerste na de Tweede Wereldoorlog - op Pebble Beach gespeeld.

De pro's zijn allen aan een amateur gekoppeld: meestal een 'bekende' Amerikaan uit de sport- of entertainmentwereld of een CEO van een bedrijf uit de Forbes 500. Nee, de president van de VS doet niet mee. 

Vaste gast is acteur Bill Murray. De Amerikaanse tv zal verder veel belangstelling hebben voor Bill Belichick, head coach van de New England Patriots, het team dat afgelopen zondag de Super Bowl won

De eerste drie ronden worden op alle drie de courses gespeeld en de 'finale' vindt plaats op Pebble Beach, een van de beste banen van de VS.

Starttijden dag 1, 2 en 3

Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website US TourBing Crosby en vriend/collega Bob Hope | © Getty Images

Foto boven: De beroemde par-3 zevende van Pebble Beach (Getty Images)