Beller bezorgt Thompson nederlaag

Het was met het blote oog nauwelijks waarneembaar, maar een regelovertreding kostte Lexi Thompson de zege.

'Dit is een grap toch?', was de eerste reactie van de Amerikaanse toen ze tijdens de vierde ronde te horen kreeg dat ze op zaterdag een regelovertreding had begaan die haar maar liefst vier strafslagen opleverde: twee voor het spelen van een bal van de verkeerde plek, en twee voor het tekenen van een incorrecte scorekaart.

Ineens stond Thompson geen twee slagen voor met nog een handvol holes te spelen in het eerste Major van het jaar, maar twee slagen achter.

Wat was er gebeurd? Op zaterdag, op de zeventiende hole, had Thompson haar bal bij een korte bal gemarkt, maar - zo bleek uit bestudering van de beelden nadat een kijker een dag later (!) een mailtje had gestuurd - niet op exact dezelfde plaats teruggelegd. En inderdaad: als ze haar bal markeert zie je de munt niet, als ze haar bal teruglegt zie je hem wel: haar bal lag daarmee milimeters op een anders plaats. Niemand had het waargenomen, maar een dappere armchairreferee wel, met als gevolg een nieuwe regelrel bij een Major.

Vechtend tegen haar tranen knokte de Amerikaanse dapper door, en bijna nog succesvol ook. Ze maakte twee birdies - waarvan een op de achttiende - om de stand gelijk te trekken, maar ging uiteindelijk in de noodzakelijk geworden verlenging onderuit tegen So Yeon Ryu die met een birdie de zege in het Ana Inspiration naar zich toe trok.

Maar dat is niet waarom er nog lang over dit toernooi gesproken zal worden...

Einduitslag

(Foto: Getty Images)