Luiten: stapje voor stapje

Luiten eindigt als veertiende in het BMW International Open 2016

Joost Luiten liet in het BMW International Open een kans op een top-10 plaats glippen. Andres Romero won en zet daarmee vraagtekens bij de sterkte van de Europese Tour. Opnieuw.

Luiten speelde de laatste ronde op de baan van Eichenried in 71 slagen om met een totaal van negen onder par gedeeld veertiende te worden. De Nederlandse nummer een maakte zondag drie birdies en twee bogeys.

Hij liet het deze week onder andere liggen op de par-5'en. Die zestien holes - gerekend over vier ronden - speelde Luiten in vijf onder par, onder andere het gevolg van drie bogeys.

Toch lijkt een een betere vorm langzaam maar beter te komen. Een top-10 plaats in Oostenrijk en hier een veertiende plek. Dat belooft wat voor de belangrijke maanden juli en augustus.

Joost Luiten speelt volgende week het Open de France en zeven dagen later het Iers Open. Beide toernooien hebben zeven miljoen dollar in de prijzenpot. Na een week 'vrij' volgt het Brits Open.

Door de deelname aan het Iers Open kan Luiten niet aanwezig zijn tijden de ING Golf Week op Prise d'Eau. Ook Anne van Dam ontbreekt tijdens dat ongetwijfeld leuke golffeestje dat echter nul komma nul sportieve waarde heeft. Was het niet veel beter geweest om de paar ton die deze driedaagse kost aan een goede wedstrijd van de Challenge of Ladies European Tour te besteden?

Helaas vinden de powers that be van niet, al is het natuurlijk hun recht om sponsorgeld op hun manier uit te geven.

De zege in Duitsland ging verrassend maar Andres Romero, de nummer 837 van de wereld. De 36-jarige Argentijn was in april 2008 nog 21ste op de worldranking. De laatste jaren presteerde Romero op het Amerikaanse circuit nauwelijks iets meer en raakte zijn 'kaart' kwijt.

Andres Romero | © Golfsupport.nl

Hij heeft ook geen speelrechten meer op de Europese Tour, maar maakte in Duitsland goed gebruik van een wildcard. Daardoor kan Romero tot en met het seizoen 2019 op dit circuit spelen.

Dat een toch wel uitgerangeerde speler zo maar een wedstrijd van de Europese Tour kan winnen, zegt aan de ene kant iets over zijn wilskracht, maar ook over het grote verschil in niveau tussen Europa en Amerika. 

Topman Keith Pelley van de Europese Tour zet zich vooral in op het 'leuker maken' van zijn circuit en dat wordt onder andere ergerlijk. Hij zou er beter aan doen om voor een beter spelniveau te zorgen.

Terug naar Andres Romero, die tien jaar geleden - ook in Duitsland - al op de Europese Tour won.

De Argentijn had na een 65 een totaal van -17 achter zijn naam, een slag beter dan Sergio Garcia (69), Richard Bland (69) en de jonge Belg Thomas Detry, die zondag een 66 in de boeken bracht.

Eindstand via website Europese Tour