Majors op de schop

Vanaf 2019 verschuift het PGA Championship naar mei. Omdat de Amerikanen dat willen.

Vanaf 2019 verschuift het PGA Championship naar mei. Omdat de Amerikanen dat willen.

 Er is de Europese Tour – laat staan de circuits van Azië, Australië en Zuid-Afrika – in feite niets gevraagd. Het is het recht van de sterkste en het is duidelijk dat de PGA Tour heer en meester is.

De officiële aankondiging vond twee dagen voor de 99ste editie van het PGA Championship op Quail Hollow plaats.

Omdat de Amerikaanse Tour het seizoen grofweg een maand eerder wil beëindigen, moet augustus in het teken van de play-offs staan, de vier toernooien die uiteindelijk de winnaar van de FedEx Cup opleveren.

Het Tour Championship vindt nu in de derde week van september plaats. De National Football League, het College Football (razend populair in de VS) zijn net met hun seizoenen begonnen en in Major League Baseball vallen de laatste beslissingen als het gaat om een plaats in de play-offs.

En dat tv-geweld wil de PGA Tour zo snel mogelijk voorkomen.

Gevolg is dat het PGA Championship vanaf 2019 niet langer half oktober wordt gespeeld, maar in mei. Ook het Bridgestone Invitational zal een andere plaats op de kalender krijgen.

En dan heeft de PGA Tour wat men wil: vanaf maart – het Players Championship keert terug naar de oude datum – elke maand minstens één groot evenement. Zoals gezegd The Players in maart, The Masters in april, het PGA Championship in mei, het U.S. Open in juni, The Open in juli en de play-offs in augustus, al hield de PGA Tour na de aankondiging van de PGA of America nog wel wat slagen om de arm.

Een en ander betekent ook een andere kalender voor de Europese Tour, dat liet CEO Keith Pelley een paar maanden geleden al weten.

Prompt na de aankondiging van de PGA of America, reageerde Pelley met zo’n typisch marketingpraatje, waarin ‘nieuwe kansen’ centraal staan. Natuurlijk wilde hij de Amerikanen te vriend houden. Het BMW PGA Championship verhuist nu naar september. Dat moet ook wel, wil de Europese Tour de grote namen voor het toernooi behouden.

Dat zou problematisch kunnen zijn voor het KLM Open. Het ijkt de week te gaan worden die ideaal is om even vrijaf te nemen. Is de huidige datum van het BMW PGA - eind mei - een goed alternatief?

Foto boven: Pete Bevacqua (CEO PGA of America) en Jay Monahan (Commissioner PGA Tour) tijdens de persconferentie. (Getty Images)