Van der Vaart klaar in Denemarken: 'Ik zat er geen moment in'

Tweede helft Made in Denmark zonder Nederlandse inbreng.

Met vijf opeenvolgende bogeys op zijn eerste vijf holes bezegelde Jurrian van der Vaart zijn deelname in het Made in Denmark eigenlijk al in het vroegst mogelijke stadium. De Nederlandse speler van de Challenge Tour duikelde naar de staart van het klassement en wist zich daar niet meer uit te ontworstelen.

Van der Vaart, in het veld van het European Tour event op basis van zijn ranking van de Challenge Tour van vorig jaar, kwam met birdies op zijn zesde en zevende hole nog wel even terug, maar de opleving was te kort om nog aanspraak te mogen maken op een langer verblijf in Denemarken. 

'Dat was niet lekker wakker worden nee, vijf bogeys op je eerste vijf holes is niet waarvoor je om vijf uur naast je bed staat', keek Van der Vaart terug op de desastreuze start. 'En als je dan na dat begin ook nog eens vier putts van binnen de twee meter mist én twee ballen het water in slaat...ja dan wordt het wel heel moeilijk.'

De nummer honderd van de huidige Challenge Tour ranking maakte in 36 holes op Himmerland in totaal zes birdies (beide dagen drie), elf bogeys (zes op dag 1, vijf op dag 2) en drie dubbele bogeys: op hole achttien in de eerste ronde, en op hole twee en negen in de tweede ronde. 

Met omlopen in 76 en 77 slagen kwam de man uit Breukelen binnen met een totaal van +11 over 36 holes en dat was ruim onvoldoende om de cut - die op level par lag - te halen.

'Het was eigenlijk zoals het het hele jaar al een beetje is. Ik sta de bal gewoon niet echt lekker te raken. Normaal gesproken zijn dit soort banen wel goed voor me, maar deze week was ik gewoon te scheef van de tee om een kans te maken. Dat is jammer ja, zo vaak krijg ik niet de kans op dit niveau. Het is de derde keer in mijn loopbaan dat ik op basis van mijn ranking in een wedstrijd van de Europese Tour kom en dan wil je zo'n kans ook pakken ook. Ik wist al een paar weken geleden dat ik niet in de Rolex trophy zou komen en Denemarken is ook niet bepaald aan de andere kant van de wereld.'

'Als je beter wilt worden moet je je steeds op een hoger niveau testen dus als ik die kans krijg dan pak ik die. Niet alleen voor de ervaring - dat voel je natuurlijk ook niet zo, dat merk je later misschien eens - maar ook voor de overige faciliteiten; je kan alles toch even door laten meten, er is een goed fysioteam, dat hebben we op de Challenge Tour allemaal niet.'

Hoewel Van der Vaart de cut niet haalde, weet hij dat hij afzienbaar opnieuw kan spelen op het hoogste niveau.

'Volgende week is het toernooi in Tsjechie en daar kom ik ook in op basis van mijn ranking van afgelopen jaar. Er is weliswaar tegelijkertijd een toernooi van de Challenge Tour, maar dit toernooi telt ook mee voor die ranking, dus die kans laat ik niet liggen. Zoveel kansen zijn er sowieso niet meer: er zijn nog maar een paar reguliere toernooien dit seizoen en als ik niet heel snel in de top-60 kom dan kan ik me vanaf september al voor gaan bereiden op de Qualifying School. Dat is niet waar ik op gerekend of gehoopt had, maar dat is op dit moment wel de realiteit.'

'Dat gezegd hebbende: golf is een raar spelletje. Wat deze week - en de voorbije tijd niet lukt - kan volgende week zomaar allemaal wel lukken. Ik neem het gewoon slag voor slag, dag voor dag en week voor week, en dan zien we binnenkort wel wat dat me opgeleverd heeft', aldus de Nederlander die door zijn slechte positie op de Road to Oman het KLM Open aan zich voorbij moet laten gaan.

Het was sowieso geen feest voor de lage landen: Nicolas Colsaerts trok zich terug en ook titelverdediger Thomas Pieters is er in het weekend niet meer bij waardoor Belgie zich in het weekend alleen vertegenwoordigd weet door Thomas Detry die met -2 rond de veertigste plek staat.

De leiding in Farso is in handen van Steve Webster. De Engelsman staat halverwege de wedstrijd op -8 en heeft daarmee een minimale voorsprong op een kwartet achtervolgers.

Leaderboard

(Foto: Golfsupport)