Baaneigenaren: ‘Europese markt is stabiel’

Volgens een rapport van de European Golf Course Owners Association zijn er nu 4.151.258 golfers en golfsters in ons werelddeel.

Volgens een rapport van de European Golf Course Owners Association zijn er nu 4.151.258 golfers en golfsters in ons werelddeel.

In 2016 raakte golf netto 35.402 spelers kwijt, ofwel 0,92 procent. Exacte getallen over starters en mensen die stoppen geeft het rapport (dat hier te downloaden is) niet.

De EGCOA noemt de Europese markt stabiel.

In Nederland geven naar schatting jaarlijks zeker dertigduizend golfers er de brui aan. Het gros van hen speelde nog maar een paar jaar. Duidelijk is dat wens om te stoppen kleiner is, naarmate men een beter spelniveau heeft.

Nederland telt momenteel zo’n 385 duizend geregistreerde spelers. Het overgrote gedeelte van hen heeft handicap 54 of is nog zonder handicap. Dat is grotendeels de groep spelers die we vroeger Witte GVB’ers noemden.

Na jaren van groei – met 17,65 procent in 2001 als uitschieter – in ons land is er in 2015 en 2015 volgens de EGCOA sprake van een lichte krimp geweest: 0,54 en 1,36 procent.

Nederland doet het relatief goed als het om het percentage golfsters gaat: alleen Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland doen het wat dat betreft beter.

Engeland, Schotland en Wales scoren het qua percentage speelsters het slechtst.

Zorgelijk is dat ons land het allerlaagste percentage jeugdgolfers heeft. Spanje, Tsjechië en Ierland zijn de voortrekkers als het om junioren gaat.

Het totale Europese plaatje: 66 procent mannen, 25 procent vrouwen en 9 procent junioren.

Foto boven: ANP Photo