Wattel 'the last man standing'

Slotdag KLM Open

De eerste drie dagen van het KLM Open moest de baan tientallen millimeters water wegwerken, kregen de spelers te maken met lange onderbrekingen en moest het publiek wind en regen trotseren. En dan miste ook Joost Luiten nog de cut. Maar op dag vier kwam de beloning: windstil zonnig weer, volle tribunes en een spannende strijd om de titel.

Overnight leader Kiradech Aphibarnrat (-14) begon de slotdag met een slag voorsprong op zijn naaste achtervolger Romain Wattel (-13), maar het was de andere Fransman Joël Stalter die met vier birdies op de eerste negen brutaal de leiding nam op -16,

En dat terwijl de achtervolgers, waaronder voormalig nummer één van de wereld Lee Westwood, de aansluiting op het trio begonnen te verliezen.

Een bekende golfwijsheid is dat toernooi echter pas op de back-nine op zondag begint en dat gold ook vandaag op The Dutch. Beide Fransen maakten een bogey op hole elf, zodat er met nog een handvol holes te spelen drie leiders op -15 stonden – allemaal uit de laatste flight.

En langzaam maar zeker begon de spanning toe te nemen, in het bijzonder bij de – relatief onervaren – leiders.

Stalter was de eerste die bezweek. Met nieuwe bogeys op veertien en vijftien zakte hij weg naar -13. Aphibarnrat volgde dit voorbeeld. De Thai begon hole vijftien met een slag voorsprong, maar sloeg na een perfecte driver een houtje in het water. Na een drop topte hij zijn pitch in de bunker en drie slagen later stond er een '7' op zijn kaart. Zo kreeg een verbaasde Wattel de leiding in de schoot geworpen (-15).

Intussen had de jonge Canadees Austin Connely met een 66 (-5) het 'clubhouse target' op -14 gezet.

Aphibarnrat probeerde zijn slag achterstand goed te maken door op de slothole met zijn tweede slag voor de green te gaan, maar voor de tweede keer op de back nine ging hij letterlijk nat met een double bogey op een par-5, waarmee hij de overwinning definitief aan Wattel liet.

De 26-jarige Fransman, die alleen op de Challenge Tour een keer de sterkste was, stond in instantie zo stijf van de spanning dat hij de green met zijn wedge kort miste, maar met een up-and-down voor par verzekerde hij zich toch van zijn eerste overwinning op het hoogste niveau.

Een 69 (-2) en een totaal van -15 bleek voor de nummer 130 van de Race to Dubai voldoende om na zeven jaar eindelijk op het hoogste niveau te winnen en twee jaar speelrecht op de Europese Tour te verdienen. Dat werd gevierd met klassieke champagnebad van zijn landgenoten.

'Ik had nooit gedacht dat dit moment zou komen. Ik speel al tijden niet lekker, maar golf is een raar spel en deze week begonnen mijn ijzers en de putter ineens te lopen. Lachend: mijn drives waren de laatste holes nog steeds niet best, dus het plan was gewoon om de bal op de green te krijgen. Dat bleek genoeg. Geweldig.' 

Wil Besseling werd de beste Nederlander met de 20ste plaats.

Leaderboard

(Foto's: Golfsupport)