Besseling hoog op leaderboard

Besseling doet mee om topplaatsen, Lafeber laat het aan het eind glippen

Er zijn niet veel kansen meer voor de spelers van de Challenge Tour. Wie mee wil doen aan de slotwedstrijden van het circuit móet deze week een goed resultaat neerzetten. Halverwege het Challenge de Espana ligt Wil Besseling (foto) op koers., al zal hij in het weekend de lijn van vandaag hoe dan ook door moeten trekken.

De lange Nederlander die twee weken geleden nog zo goed presteerde in het KLM Open, staat er na 36 holes op Izki Golf uitstekend voor. In Spaans Baskenland opende Besseling nog bescheiden met een rondje in zeventig slagen, in de tweede ronde pakte hij goed door met een 65 en maar liefst veertig plaatsen winst in het klassement.

Besseling, 98ste op de Order of Merit, hoeft met negen onder par maar twee spelers voor zich te dulden, en als hij geen bogey had gemaakt op zijn slothole (de par-3 negende) had hij zelfs de tweede plaats gedeeld in plaats van de derde. De bogey op de slothole was de enige die Besseling toe moest staan op een verder uitstekende dag met in totaal maar liefst acht birdies.

De voormalig wereldkampioen zal zich echter terdege bewust zijn van het feit dat hij in het weekend door moet pakken wil hij ook echt wat opschieten met deze ronde. Alleen een zege lijkt voldoende om het seizoen een vervolg te geven en niet nu al aan de voorbereiding op Qualifying School te moeten beginnen.

Voor Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart lijkt er niets anders op te zitten. Maarten Lafeber stond met nog een paar holes te spelen in de top-10 van het klassement, maar leverde met een dubbel bogey / bogey finish heel veel in. Hij haalde weliswaar de cut (T47), veel meer dan eer en oefening lijkt er niet te behalen in het weekend. Datzelfde geldt voor Jurrian van der Vaart. De man uit Breukelen haalde met twee keer een 71 precies de cut, als nummer 99 op de Order of Merit heeft hij in het weekend niet minder dan een wonder nodig om nog te ontsnappen aan Qualifying School.

Darius van Driel, de vierde en laatste landgenoot in het veld, heeft zelfs die optie niet meer. De Zuid-Hollander stapte na een 73 op de eerste dag, en na drie opeenvolgende bogeys in zijn eerste zes holes op dag 2, uit de wedstrijd. 

'Ik had last van mijn onderrug en op mijn voet was een blaar opengegaan. Mede omdat ik wist dat dat alleen maar erger zou worden (en vanwege zijn plek ruim aan de verkeerde kant van de cutline, red) wist ik dat doorgaan geen zin had', liet Van Driel weten vanuit Spanje.

Leaderboard

European Tour

The British Masters is halverwege vooral een typisch Engels feestje. In de gestaag vallende regen kwamen vooral Engelsen bovendrijven halverwege de wedstrijd op Close House. Graeme Storm en Lee Slattery staan met -8 gedeeld zevende en Ashley Chesters, Chris Hanson, Ian Poulter en Lee Westwood delen met -9 de tweede plaats (samen met Robert Karlsson), maar de beste Engelsman halverwege de wedstrijd in Newcastle-upon-Tyne is tevens de beste geklasseerde Engelsman van de wereldranglijst in het veld. Tyrell Hatton heeft na een 63 en een 65 een totaal van -12 achter zijn naam en staat daarmee drie slagen voor op de rest van het veld.

Joost Luiten schreef zich niet in voor de British Masters maar bereid zich voor op het ruim hoger gedoteerde Alfred Dunhill Links Championship dat volgende week wordt gespeeld op en in St. Andrews en omgeving.

Leaderboard

De beste Engelsman op de OWGR staat bovenaan in Engeland.

(Foto: Golfsupport)