Noord Nederlandse bedreigt ‘grote vier’

De Groningse club won in de vijfde speelronde opnieuw ruim en kan volgende week zelfs een stap richting kruisfinales zetten.

hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

De Noord Nederlandse als kruisfinalist; dat leek een week geleden nog een utopie, maar na de derde (!) zege in deze competitie met 18-0 staat de club uit Glimmen er zo goed voor dat je niets meer mag uitsluiten. Volgende week treffen de noordelijke dames op de baan van Broekpolder rivaal de Noordwijkse, en die partij wordt allesbeslissend. Oók voor de Noordwijkse, die bij verlies zomaar alles zou kunnen zien verdampen.

Zaterdag op Zeewolde liet de Noord Nederlandse in ieder geval niets aan het toeval over. Opponent Wouwse Plantage werd compleet overrompeld. Alle partijen gingen naar de Noord Nederlandse, dat daardoor net als tegen Zeewolde en Broekpolder het maximale resultaat behaalde.

Datzelfde deed De Pan, en in hun geval was dat de tweede keer deze competitie. De regerend landskampioen maakte korte metten met Broekpolder, dat in veel partijen echt werd weggeblazen. Alleen Leonie Warringa haalde in haar single tegen Vera Govers de achttiende hole.

Prima start

Spannend was het nog wel enigszins bij de Noordwijkse versus Amelisweerd. Mayka Hoogeboom en Tessa de Bruijn bezorgden met winst in hun foursome (4&2) de Noordwijkse een prima start, maar de tweede foursome werd vervolgens gedeeld. In de derde partij trokken Marieke Helgers en Florence Brugmans voor Amelisweerd verrassend de score weer helemaal gelijk: 3-3.

In de singles kon de Utrechtse club daar geen goed vervolg aan geven. Hoogeboom en De Bruijn zetten de Noordwijkse weer op voorsprong, Suzanne van Daal deed namens Amelisweerd nog iets terug, maar zeges van Daphne van Son en Marloes Smit en een punt van Zoë van Vliet bezorgden de Noordwijkse toch de volle winst: 12-6.

Voor Broekpolder en Zeewolde is in deze poule het doek wel gevallen. Zij keren terug naar de eerste klasse.

Poule 2

In de tweede poule weinig opzienbarends als het gaat om de verdeling van de plekken voor de kruisfinales. Daar liggen de Haagsche en de Eindhovensche met de volle winst uit vier wedstrijden prima op koers. De spanning zit daarachter, in de strijd tegen degradatie.

Houtrak deed in dat opzicht goede zaken op de baan van de Eindhovensche. De club uit Halfweg klopte de Hilversumsche (14-4) en zette een reuzenstap op weg naar handhaving. De Rosendaelsche greep de allerlaatste strohalm door in een rechtstreeks gevecht rivaal de Sallandsche te kloppen. Resultaat? Drie clubs op twee wedstrijdpunten. De Sallandsche en de Hilversumsche na vijf partijen, de Rosendaelsche na vier.

Houtrak klopte dus de Hilversumsche, en deed dat verrassend overtuigend. De 4-2 voorsprong uit de foursomes werd in de singles in rap tempo uitgebouwd. Ruime zege van Anne Sterre den Dunnen, Deborah Ruurs, Madelene Nydahl, Ghislaine Rootinck en Lily-more Mahadewsing waren meer dan voldoende voor de kostbare winst.

Een zege was er ook voor de Rosendaelsche, en dat was de eerste deze competitie. Tegen de Sallandsche was er aanvankelijk nog een 2-4 achterstand na de foursomes, maar in de singles was opeens alles anders. De eerste twee partijen gingen nog wel naar Amber Bruins en Suzanne van der Raaij, die de Sallandsche zo al op de rand van winst zetten. Maar dat bleek niet voldoende. Godelieve Brasz, Maaike Kuipers, Carolien Matser en Christine van den Broek legden zich niet neer bij verlies en daarmee degradatie, maar verschaften de Rosendaelsche nog een sprankje hoop: 10-8.

De Haagsche had tot slot weinig moeite met Princenbosch. Na de foursomes stond het resultaat eigenlijk al min of meer vast (6-0) en in de singles werd dat slechts bevestigd met vijf prima zeges. Alleen Camilla Kars kon namens Princenbosch iets terugdoen: 16-2.