De Glazen Bol (6)

Nog twee weken en dan weten we welke teams op De Lage Vuursche aan de play-offs van de Hoofdklasse mee gaan doen.

Bol

Het was een gemiddelde week voor De Glazen Bol: negen van de twaalf uitslagen juist voorspeld.

Dan maar over naar de voorlaatste speelronde. We naderen de eindfase van het seizoen en dan weet je maar nooit uit welk vaatje sommige teams kunnen tappen. Daarom onderdaan deze voorbeschouwing nogmaals de regels bij een gelijke stand in de poule.

Dames

Poule 1



Stand:

De Pan 4-8, Noordwijk 4-8, Noord Nederland 4-6, Amelisweerd 4-4, Wouwse Plantage 5-4, Zeewolde 4-0, Broekpolder 5-0

Op Broekpolder: Noordwijk en De Pan (4 gespeeld, 8 punten) staan er goed voor, maar Noord Nederland (4-6) is bepaald nog niet kansloos, maar dan moet het team uit Glimmen zaterdag wel winnen van Noordwijk. En dat gaat niet gebeuren. Daarmee is de zaak nog steeds niet beslist, omdat volgende week ‘de kraker’ tussen Noordwijk en De Pan op het programma staat.

De Pan wint overigens met gemak van Wouwse Plantage

Onderin is de strijd zo goed als beslist: Broekpolder is al gedegradeerd en Zeewolde zal na de aanstaande nederlaag tegen Amelisweerd hetzelfde lot beschoren zijn.

 

Poule 2

Stand:

Eindhoven 4-8, Koninklijke Haagsche 4-8, Houtrak 4-4, Princenbosch 4-4, Rosendaelsche 402, Salland 5-2, Hilversum 5-2

Op Hilversum: het ontvangende team is nagenoeg gedegradeerd: deze week geen mogelijkheid om punten te behalen en volgende week de vrijwel zekere nederlaag tegen Eindhoven.

De vraag is wie in poule 2 de tweede degradant wordt. In theorie zijn alleen de Haagsche en Eindhoven veilig!

Houtrak wint echter van Salland en Princenbosch klopt de Rosendaelsche.

Omdat de Haagsche en Eindhoven (qua punten en qua het aantal behaalde matchpunten) al zeker zijn van een plaats in de kruisfinales wordt het onderlinge treffen er vooral een waar het prestige op het spel staat. Eindhoven wint.

 

Heren

Poule 1

Stand:

Noord Nederland 5-8, Goyer 5-7, De Hoge Kleij 4-6, Broepolder 4-5, Eindhoven 4-2, Prise d’Eau 4-0

Op Noord Nederland: Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar toch is het zo: Eindhoven is nog niet veilig. Maar daar komt zaterdag verandering in. Het team uit Valkenswaard wint van Prise d’Eau (dat dan zeker gedegradeerd is). De Hoge Kleij maakt de fout van vorige week goed door Broekpolder terug te wijzen.

De Goyer verslaat Hilversum (gevolg: bijna gedegradeerd) en zal zo de koppositie over van de gastheren overnemen. En dit alles leidt tot een spannende slotronde op 5 mei.

 

Poule 2

Stand:

Noordwijk 4-8, Houtrak 4-6, Grevelingenhout 5-6, De Pan 4-4, Koninklijke Haagsche 5-4, Princenbosch 4-2, De Merwelanden 4-0



Op Koninklijke Haagsche: en nog steeds is het vlaggenschip van de club die 125 jaar oud is nog niet zeker van een plaats in de Hoofdklasse van 2019.

De Merwelanden verliest van Noordwijk en is dan zo goed als zeker de eerste degradant. Princenbosch verliest van Grevelingenhout en blijft op twee punten van de Haagsche. Maar het Brabantse team speelt in de laatste ronde tegen De Merwelanden en de Haagsche treft De Pan…

Tot slot: Houtrak wint zaterdag van De Pan en zet een stap in de richting van een plaats in de kruisfinales.



Uit het reglement van de competitie:

‘Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in de eindstand van de poulewedstrijden beslist in de 36-holes en 27-holes competitie het aantal behaalde matchpunten.

Is dit ook gelijk dan beslist (beslissen) de onderlinge uitslag(en). Daarna het resultaat van de onderlinge single-uitslagen.’

‘Vervolgens de som van de holes up en holes te gaan van de gewonnen matches van de onderlinge wedstrijd(en). Daarna de som van de holes up en de holes te gaan van de gewonnen singles. Ten slotte beslist het lot.’