Glazen Bol (7)

De laatste groepswedstrijden gaan de laatste beslissingen brengen. Wie gaan er de play-offs? Wie dalen af naar de eerste klasse?

Glazen Bol

Eerlijk is eerlijk. De Glazen Bol weet het soms ook niet meer. Ja, de damespoules – dat is appeltje-eitje. Maar de heren? Wat zit daar in het water dat in de flesjes wordt meegenomen.

Al die nieuwe verrassingen zorgden ervoor dat de score van de Glazen Bol in week 6 maar zeven uit twaalf was.

De zweetdruppels vielen vanochtend weer in ruime mate op de Bol en er moest heel wat worden gepoetst eer er een vaag beeld werd gecreëerd.

Dames

Poule 1

Stand: De Pan 5-10, Noordwijk 5-10, Noord Nederland 5-6, Amelisweerd 5-6, Wouwse Plantage 6-4, Broekpolder 5-0, Zeewolde 5-0

In deze groep zijn alle beslissingen gevallen. De Pan en Noordwijk spelen om de eerste plaats en het team uit Bosch en Duin trekt aan het langste eind. Broekpolder wint op de slotdag voor de eerste keer (van Zeewolde) en Noord Nederland klopt Amelisweerd.

Poule 2

Stand: Eindhoven 5-10, Haagsche 5-8, Houtrak 5-6, Princenbosch 5-6, Salland 6-2, Rosendaelsche 5-2, Hilversum 5-2

Eindhoven en de Haagsche zijn zeker van een plaats in de halve finales. Houtrak en Princenbosch weten dat ze in 2019 ook in de Hoofdklasse uit gaan komen.

Dat levert drie degradatiekandidaten op en het zou wel eens zo kunnen zijn dat er zaterdagavond in het competitiereglement moet worden gekeken:

‘Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in de eindstand van de poulewedstrijden beslist in de 36-holes en 27-holes competitie het aantal behaalde matchpunten.

Is dit ook gelijk dan beslist (beslissen) de onderlinge uitslag(en). Daarna het resultaat van de onderlinge single-uitslagen.’

‘Vervolgens de som van de holes up en holes te gaan van de gewonnen matches van de onderlinge wedstrijd(en). Daarna de som van de holes up en de holes te gaan van de gewonnen singles. Ten slotte beslist het lot.’

Dat Hilversum van Eindhoven wint, is onwaarschijnlijk. Daarnaast zien we de Rosendaelsche niet van de Haagsche winnen. Daardoor zijn er drie teams met twee punten en gaat – waarschijnlijk – het aantal behaalde matchpunten de doorslag geven.

Salland staat op 36-72, De Rosendaelsche op 33-57 en Hilversum op 27-63

Om Salland – dat niet speelt – op dat gebied te achterhalen, mag de Rosendaelsche maximaal met 15-3 verliezen.

Voor Hilversum ziet het er nog somberder uit. Dat team lijkt een zekere degradant.

En dan de match om de eer en de derde plaats: Houtrak wint nipt van Princenbosch.

 

Heren

Poule 1

Stand: Noord Nederland 5-8, Goyer 6-7, Broekpolder 5-7, De Hoge Kleij 5-6, Hilversum 5-4, Eindhoven 5-3, Prise d’Eau 5-1

In deze groep zijn er nog vier kandidaten voor twee plaatsen in de play-offs. De andere drie teams hebben degradatiezorgen.

Wel is het zo dat Prise d’Eau zeker is van het afdalen naar de eerste klasse. Maar wie is de andere degradant?

Hilversum won vorige week sensationeel van de Goyer, maar de Glazen Bol ziet geen nieuwe overwinning (tegen Broekpolder). Maar kan het geplaagde Eindhoven wel winnen van De Hoge Kleij? Het antwoord is ‘neen’. En dus degraderen de beide Brabantse equipes.

En de kruisfinales? Noord Nederland komt na een afgemeten zege op Prise d’Eau op tien punten. Dat is dan één team dat de halve finales speelt.

De Goyer is gastheer en blijft dus op zeven punten steken. De Hoge Kleij wint zoals gezegd, maar dat doet Broekpolder ook. Ergo: de Vlaardingers plaatsen zich.

Poule 2

Stand: Noordwijk 5-10, De Pan 5-6, Houtrak 5-6, Grevelingenhout 6-6, Haagsche 5-4, Princenbosch 5-4, De Merwelanden 5-0

De Merwelanden degradeert en een van de smaakmakers van dit seizoen – gastheer Grevelingenhout – plaatst zich niet voor de kruisfinales, maar gaat ook niet naar de eerste klasse.

Noordwijk is met tien uit vijf al zeker van een plaats bij de laatste vier die in het weekeinde van 26 en 27 mei om de titel gaan strijden.

Maar dan?

Noordwijk wint van Houtrak dat op zes punten blijft steken. In dat geval is De Pan tegen de Haagsche bij winst of een draw zeker van de play-offs maar ook bij een kleine nederlaag nog steeds een kandidaat voor de kruisfinales. De Pan en Houtrak hebben hetzelfde aantal matchpunten (54)… Vraag is: hoeveel punten behaalt Houtrak tegen Noordwijk.

Maar stel dat de Haagsche ruim (minimaal 14-4) wint van De Pan en dat Houtrak met dezelfde cijfers verliest van Noordwijk?

Dan hebben de Haagsche, Houtrak en De Pan mogelijk hetzelfde aantal matchpunten – en dan beslissen de onderlinge resultaten.

Goed: de voorspellingen.

Noordwijk wint dus van Houtrak. Princenbosch klopt De Merwelanden en De Pan verslaat de Haagsche.

Resultaat: De Merwelanden en de Haagsche (de Haagsche!) degraderen. Noordwijk en De Pan gaan naar de halve finales.

Alle programma’s, uitslagen en standen