Van Dam klaar voor Amerika

Na de eerste maanden van het jaar vooral op de LET te hebben gespeeld, gaat het Amerikaanse avontuur nu echt beginnen voor de Nederlandse nummer 1.

van dam

'Ik ben er klaar voor en heb er ontzettend veel zin in', zegt Van Dam die in de week na haar zege in Australië even in Nederland was over de uitdaging die aanstaande is. 

Het seizoen van de Nederlandse begon in Europa, ondanks haar op de Qualifying School behaalde kaart voor het Amerikaanse circuit. Dat legde haar bepaald geen windeieren: mede dankzij haar zege in de Canberra Classic van vorige week staat ze op de ranglijst voor een plaats in het Solheim Cup team vooralsnog op de eerste plaats. Het bestendigen van die plaats is echter geen doel op zich, het is tijd om naar de andere kant van de oceaan te gaan nu dat eindelijk kan.

'Ik heb een volledige kaart, maar kwam de eerste wedstrijden van het jaar nog niet in omdat eigenlijk alle wedstrijden een limited field hadden. In principe ben ik de rest van het jaar in Amerika. Vanuit mijn woonplaats Orlando kan ik de meeste toernooien goed bereiken en ik speel de komende zeven weken direct zes toernooien. Veel? Ach, dat valt wel mee toch? Je hoeft niet veel te reizen en ik kan sowieso veel meer mijn ding doen verwacht ik.'

Waar Van Dam in Europa een van de grote speelsters is, zal ze op de LPGA, in elk geval in het begin dan toch, in relatieve anonimiteit aan de slag kunnen.

'Dat is ook wel weer even lekker misschien', lacht Van Dam. 'Op de LET komen alle media-aanvragen en andere klusjes de laatste tijd inderdaad wel bijna allemaal bij mij terecht. Dat hoort erbij als je bij de besten mee wil, maar het is ook best lekker dat je bij toernooien weer even helemaal je eigen ding kan doen.'

De nummer 64 van de wereld – en huidige nummer 2 van de Order of Merit van de LET – vertrekt echter niet als 'grote onbekende' naar Amerika. Niet alleen zullen ze de LPGA ook wel weten dat de Nederlandse drie van haar laatste vijf toernooien won, vooral de roem van haar swing is haar al vooruit gesneld.

'Dat is waar, helemáál onbekend zal ik ook weer niet zijn. Na plaatsing van een filmpje van mijn swing op internet was ik een paar maanden geleden al te gast bij de Golf Channel. Maar ik begin daar natuurlijk wel weer op nul. Het veld is in Amerika veel dieper en de banen zijn ook nieuw voor me. Maar wat ik zeg, ik ben er klaar voor en heb er vooral ontzettend veel zin in.'

Anne van Dam begint op 21 maart in Phoenix aan de Bank of Hope Founders Cup. Voor haar vertrek was ze maandag nog te gast bij het programma Peptalk van ZiggoSport. Klik op de afbeelding hieronder om de hele uitzending terug te kijken. Van Dam komt aan het woord vanaf minuut 31.30.

Tour
  • LET