Illegale drivers op Safeway Open

Volgens persbureau Reuters bleken afgelopen week meerdere spelers een 'niet toegestane' driver in de tas te hebben.
Illegale drivers op Safeway Open

De PGA Tour heeft een nieuwe test waarmee ze sinds kort ook drivers tijdens een toernooi kunnen controleren. Ze zouden per toernooi dertig willekeurig gekozen exemplaren onder de loep nemen.

Tijdens The Open van afgelopen zomer bleek de Callaway Epic Flash Xander Schauffele niet te voldoen aan de limieten en op het Safeway Open van afgelopen week werden ook drivers van Titleist, Ping, TaylorMade en Cobra als 'illegaal' bestempeld.

Volgens Reuters konden hierdoor Corey Conners (foto), Robert Streb, Jason Dufner, Michael Thompson en Mark Hubbard op zoek naar een vervangend exemplaar.

De test word uitgevoerd door een apparaat dat door de USGA is gekalibreerd. Via een pendule wordt in microseconden gemeten hoe lang de bal in contact is met het clubblad, de zogenoemde 'Characteristic Time' (CT).

Is dit te lang, dan zou het trampoline-effect (COR) van het clubblad te hoog zijn en wordt er te veel energie op de bal overdragen. Zo'n driver wordt dan als 'non-conforming' bestempeld.

Het is niet zo dat producenten drivers maken die niet voldoen aan de verplichte limieten, maar het clubblad zou door regelmatig gebruik vervormen, waardoor de flexibiliteit langzaam maar zeker over de toegestane limiet heen 'kruipt' – het 'creep-effect'.

Volgens een tour representative van een producent betekent een hogere CT-waarde ovrigens niet per se dat de club meer balsnelheid genereert en hebben spelers er geen of nauwelijks voordeel van. 'Volgend jaar hebben we het er niet meer over', denkt hij.

Sommige spelers zetten daarnaast hun vraagtekens bij deze nieuwe CT-test en hebben hun drivers teruggestuurd naar de producenten om ze opnieuw te laten testen.

De PGA Tour geeft geen commentaar, maar dat maar liefst vijf van de dertig gesteste drivers illegaal waren, zal ze vast niet lekker zitten.

Laatste nieuws