Van Driel promoveert naar Europese Tour

Met zijn zevende top-10 van het seizoen verzekerde Darius van Driel zich in de Grand Final van een kaart voor de Europese Tour.
Van Driel promoveert naar Europese Tour

Daarmee krijgt Joost Luiten in 2020 voor het eerst in jaren op het hoogste niveau gezelschap van een landgenoot.

Eind Augustus won Van Driel de Rolex Trophy in Zwitserland en lag hij keurig op koers voor zijn tourkaart. Maar de echt grote cheques worden pas aan het slot van het seizoen uitgedeeld en toen was de échte vorm er net niet bij de 30-jarige Hagenaar.

De laatste weken bivakkeerde hij rond die essentiële 15de plaats van de Road to Mallorca – zoals de jaarranglijst officieel heet – en ook in het slottoernooi kon het kwartje lang twee kanten opvallen.

Het werd de goede kant.

Met een 67 deed Van Driel gisteren héél goede zaken en meldde hij zich op het randje van de top tien. En vandaag hengelde hij de 'hoofdprijs' gedecideerd binnen.

En dat was niet makkelijk, want het weer maakte het de spelers op Mallorca extreem lastig. Het regende en woei hard en de wedstrijd werd zelfs een tijd lang stilgelegd omdat er water op de greens lag.

Even leek het er zelfs op dat de 54-holes score zou tellen – waarmee Van Driel zijn kaart voor de Europese Tour binnen zou hebben – maar uiteindelijk kon de laatste ronde van het seizoen toch worden gespeeld.

De Nederlandse troef behield zijn focus, bleef koel en tekende – dankzij een sterke tweede negen met drie birdies – voor een ronde level par (71) en een 9de plaats. Daarmee wist hij beslag te leggen op de 13de van de vijftien beschikbare kaarten.

Van Driel won dit jaar op de Challenge Tour één keer, werd een keer derde en eindigde in totaal zeven keer in de top tien. Hij speelde 20 toernooien, haalde 15 cuts en verdiende daarmee € 91.861,60 euro prijzengeld. Dat was dus voldoende voor promotie naar de Europese Tour.

Voor de andere drie Nederlanders, die lang mochten hopen op promotie, waren de druiven zuur.

Wil Besseling knokte zich de laatste weken knap omhoog, maar met een 11de positie in de Grand Final bleef hij hangen op de 18de plaats van de jaarranglijst. Lars van Meijel (25ste) kon een sterk seizoen net geen droomeinde geven en zakte naar de 19de plaats. Daan Huizing (T21) werd uiteindelijk 24ste.

Leaderboard Grand Final

Road to Mallorca 2019

Laatste nieuws