Deze Week: Oranje-trio naar Zuid-Afrika

Seizoenstart Van Driel, Van Meijel en Besseling op Leopard Creek … Ook Veerman naar Zuid-Afrika … Anne van Dam verdedigt titel in Spanje … Rust op PGA Tour

Leopard Creek

Europese Tour

Toernooi: Alfred Dunhill Championship

Data: 28 november – 1 december 2019

Baan: Leopard Creek Country Club, Malelane (Z-A)

Lengte: 6.627 meter

Par: 72

Prijzengeld: € 1.500.000

Rankingpunten: 2.750

Mooie namen: Branden Grace, Ernie Els, Erik van Rooijen, Justin Harding, Eddie Pepperell, Richard Sterne, Ross Fisher en Pablo Larrazabal

Nederlanders: Darius van Driel, Lars van Meijel, Wil Besseling en Johannes Veerman

Winnaar in 2018 (seizoen 2019): David Lipsky (VS)

Laatste winnaars: 2018 – David Lipksy (VS), 2016 – Brandon Stone (Z-A), 2015 – Charl Schwartzel, 2014 – Branden Grace (Z-A), 2013 – Charl Schwartzel (Z-A)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf, in totaal niet minder dan twintig uur. Donderdag en vrijdag van 11.30-16.30 uur. Zaterdag en zondag van 10.30-15.30 uur.

Bijzonderheden: Leopard Creek is een van de beste banen van het schema van de Europese Tour. Eigenaar Johann Rupert heeft de laatste jaren flink de portemonnaie getrokken voor een ingrijpende verbouwing van het ontwerp van Gary Player.

Zo is al het taaie kikuyu-gras vorig jaar van de fairways en uit de rough verwijderd en vervangen door een soort (Cynodon) dat beter tegen de Zuid-Afrikaanse zomer kan en dat minder water en gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft.

‘De hardere fairways geven de bal meer run’, zegt de directeur van Leopard Creek, Johan Piek. ‘Gekoppeld aan nogal wat veranderingen voor wat de ligging en de vorm van de bunkers – gevuld met wit zand – betreft, is het nu een baan die beter speelt dan in het verleden.'

Ook het gras op de greens is nieuw (Champions G-12, een genetisch gemanipuleerd Bermuda-soort).

Een opvallende verandering heeft de korte twaalfde in al 2018 ondergaan, de hole waarop Joost Luiten al weer twaalf (!) jaar geleden een ace maakte die hem een Audi opleverde. De green ligt niet langer in de lengterichting, maar dwars.

Keith Horne maakte het wat dat betreft in 2012 helemaal bont: hij liet er op zowel vrijdag als zaterdag een ace noteren.

Piek: ‘Wat is gebleven, is de geweldige slothole. De par-5 achttien heeft een eilandgreen en op deze hole worden scores gemaakt en gebroken.’

Vorig jaar won de Amerikaan David Lipsky, die niet terugkomt om zijn titel te verdedigen. Kijk nog even terug hoe hij twaalf maanden geleden won.In 2007 had Ernie Els met alleen achttien (foto boven) nog te gaan twee slagen voorsprong op de rest van het veld. Hij sloeg de bal echter tot twee keer toe het water in en moest de zege laten aan John Bickerton, die ten tijde van dat drama niets vermoedend – en heel tevreden met ‘zilver’ – bezig was zijn bagage te verzamelen en handtekeningen uit te delen aan kinderen.

Voor Wil Besseling wordt het een hernieuwde kennismaking met Leopard Creek. Bijna elf jaar geleden miste de Noord-Hollander met 71-72 de cut. Besseling sloeg toen niet meer dan 23 greens. Als hij dat deze week beter doet, dan zit een plek in het weekeinde er zeker in.

Besseling (bijna 34) speelde overigens 56 wedstrijden op het hoogste niveau. Hij haalde 27 cuts en eindigde drie keer in de top-10 – voor het laatst afgelopen september in het KLM Open.

Darius van Driel speelt op Leopard Creek zijn tiende toernooi op de Europese Tour. Hij werd in december 2016 zesde in het Australisch PGA en afgelopen voorjaar tweede in de Belgian Knockout. Benieuwd wat de 30-jarige op Leopard Creek kan.

Voor Lars van Meijel wordt het een interessante kennismaking met golf op het hoogste niveau. Hij deed aan drie KLM Opens mee, maar speelde nog nooit een wedstrijd van de Europese Tour over de grens.

En dan nog dit (I): Charl Schwartzel staat op de entry list. De Zuid-Afrikaan won drie van de laatste zeven edities op Leopard Creek. Schwartzel tobde maandenlang met een niet nader omschreven polsblessure en de Masters-kampioen 2011 heeft sinds de derde week van april niet meer gespeeld.

En dan nog dit (II): Een ander mooi aspect van Leopard Creek is de ligging: alleen de Crocodile River scheidt de baan van het Kruger Park, dat met een oppervlakte van 20 duizend hectare iets kleiner is dan de helft van Nederland. En dat levert tijdens de toernooidagen weer mooie plaatjes op van zebra’s, olifanten, giraffen, gnoes en antilopen.

En dan nog dit (III): Een van de spectaculairste holes van Leopard Creek is de par-5 dertiende. De green ligt dertig meter boven de Crocodile River op een constructie die heel wat euro's heeft gekost.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 5.30 uur Live Scoring via website Europese Tour of de Sunshine TourPGA Tour

Tot 2 januari ligt de Tour ‘stil’. Op de tweede dag van 2020 wordt het seizoen hervat met het Sentry Tournament of Champions op het Hawaiiaanse eiland Maui. Alleen mannen die in het jaar 2019 minimaal één keer hebben gewonnen op de PGA Tour mogen aan de start verschijnen.

Tussendoor zijn er nog wel het officieuze toernooi van Tiger Woods (Hero World Challenge) op Providence Island, behorend tot de Bahama's (4 – 7 december) en de clash tussen Team USA en de Rest van de Wereld (minus Europa), die de Presidents Cup heet. Royal Melbourne is van 12 – 15 december de gastheer.

Alle bovengenoemde wedstrijden worden live door Ziggo Sport Golf op het scherm gebracht.

Volledig schema PGA Tour 2019/2020LPGA Tour

Het seizoen 2020 van het sterke damescircuit telt 33 toernooien in elf verschillende landen, kondigde commissionair Mike Whan onlangs aan. Anne van Dam en haar collega’s mogen 75 miljoen dollar verdelen.

De eerste wedstrijd wordt half januari in Orlando gespeeld.

Volledige schema 2020 (PDF)Ladies European Tour

Anne van Dam staat op de deelnemerslijst van het Andalucia Open de España dat van 28 november – 1 december wordt gespeeld. De Nederlandse topspeelster behaalde de titel in 2018. Het kampioenschap op de Aloha Golfclub is met drie ton gedoteerd.

Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Ladies European TourAsian Tour

Het volgende officiële toernooi is het Mauritius Open, dat ook deel uitmaakt van de Europese en de Sunshine Tour. Het met een miljoen euro gedoteerde Open wordt van 5 – 8 december gespeeld.

Meer informatie via website Asian TourAlps Tour

Half december begint in het zuiden van Spanje – op La Cala – de reeks kwalificatiewedstrijden die een tourkaart voor 2020 kunnen opleveren.

Meer informatie via website Alps Tour

Tour
  • Golfsupport.nl