Van Dam eindigt in achterhoede bij seizoensopening

Marc Leishman wint op Torrey Pines
anne van dam

LPGA

Madelene Sagstrom kon het nauwelijks geloven dat ze gewonnen had, de verbazing was van haar gezicht te lezen toen haar caddie haar ineens omarmde en feliciteerde met haar eerste zege op de LPGA.

Heel gek was dat ook niet. De Zweedse had goede kansen op een plek in een play-off met Nasa Hataoke nadat ze op -17 binnen was gekomen. De Japanse had een putt van minder dan een meter om een verlenging af te dwingen, maar miste tot ieders verbijstering de putt die de wedstrijd naar de 73ste hole had kunnen sturen.

De kans dat Anne van Dam de prijzenceremonie nog live heeft bijgewoond is klein. De Nederlandse nummer 1 haalde met level par keurig het weekend, maar kreeg het spel in de tweede helft van het toernooi niet meer op de wagen.

De derde omloop gebruikte de in Amerika woonachtige Van Dam 76 slagen (drie bogeys en een dubbel bogey op de par-5 tiende) en ook in de slotronde eindigde ze boven par (74), opnieuw met een dubbele bogey op hole tien.

Na vier dagen had de Nederlandse een score van +6 achter haar naam en dat was niet meer waard dan de 66ste plaats op de eindrangschikking.

Einduitslag

PGA Tour

Met nog iets meer dan een halve ronde te spelen was het dringen geblazen aan kop van het leaderboard van het Farmers Insurance Open. Een kleine tien spelers bleven binnen drie slagen van de koploper en het kon daarmee lang alle kanten op op Torrey Pines waar een dreigende zeemist steeds net geen roet in het eten gooide.

De als koploper aan de dag begonnen Jon Rahm zette de deur voor de achtervolgers al vroeg open door vier slagen in te leveren op de eerste vijf holes terwijl winnaar Marc Leishman juist vanaf het begin liet zien nog een rol van betekenis te willen spelen. De Aussie maakte birdie op vijf van zijn eerste acht holes, en legde daarmee de basis voor zijn vijfde overwinning op het hoogste niveau. 

Met een slotronde in 65 slagen en een totaal van vijftien onder par bleef hij Rahm één slag voor, terwijl Brandt Snedeker en Rory McIlroy met -12 de derde plaats deelden.

Tiger Woods speelde op de laatste dag geen rol van betekenis meer, al had hij wel meest opvallende de slag van de dag toen zijn tweede slag op de par-4 tweede vanaf zo'n 130 meter in de hole verdween...en er weer uitkwam (zie video onder). De zevenvoudig winnaar van het toernooi eindigde als gedeeld negende, maar was na afloop vooral bezig met het overlijden van basketballlegende Kobe Bryant.

'Ik snapte onderweg niet waarom mensen riepen 'Do it for Mamba!' (de bijnaam van Bryant, red) maar ik hoor net dat hij is overleden. 'Ik kan niet geloven dat hij er niet meer is. Dit is een van de meest tragische dagen die ik ooit heb meegemaakt. Het leven is zo kwetsbaar...je bent weg voor je er erg in hebt. Dit is schokkend', reageerde Woods minuten nadat hij hoorde dat Bryant eerder die dag met een helikopter was neergestort en deze crash (net als zijn dochter) niet had overleefd. 

Einduitslag

Laatste nieuws