Oude Koeien en Lastige Familie

Ryder Cup kritiek

Phil Mickelson is nog steeds boos over een voorval uit het verleden en de broer van Danny Willett gedraagt zich als een ophitser. En waarom gooide Darren Clarke woensdag alle pairings door elkaar?

De meest ervaren speler van Team USA besloot om tijdens zijn persconferentie van woensdag de klok terug te draaien naar 2004.

Twaalf jaar geleden vormde Mickelson met Tiger Woods op dag 1 een duo in de fourballs en foursomes op dag 1. Ze verloren beide partijen. Europa won op Oakland Hills bij Detroit met negen punten verschil.

‘Ik hoorde dat pas twee dagen voor de match’, zei Mickelson. ‘Ik moest mijn hele voorbereiding omgooien om aan de bal van Tiger te wennen.’

Wat Phil Mickelson er niet bij zei – en vreemd genoeg vroeg niemand ernaar – was dat hij vlak voor de Ryder Cup van Titleist naar Callaway was overgestapt. Alsof dat een ideale voorbereiding is.

Het is niet voor het eerst dat Phil Mickelson in het openbaar kritiek heeft op een captain. Twee jaar geleden zette hij na afloop in de gezamenlijke persconferentie van Team USA Tom Watson te kijk. Nu was Hal Sutton na twaalf jaar alsnog aan de beurt.

De uitbarsting van Mickelson had onder andere te maken met het feit dat het team dit jaar met de Task Force in tegenstelling tot voorgaande edities beter voorbereid moet zijn dan ooit. Maar om iemand die zich nu niet kon verdedigen twaalf jaar na dato aan te vallen? Dat is op zijn minst niet erg chic.

Het wordt met andere woorden tijd dat Mickelson – een van de grootste spelers van de laatste twintig jaar, laat dat duidelijk zijn – zelf captain wordt.

 ***

Ook niet erg netjes: Pete Willett – de broer van – vond het nodig om in het Britse golfmedium NationalClubGolfer.com Amerikaanse golffans voor onder andere imbecielen uit te maken.

‘Het is duidelijk niet wat ik, het team en Darren Clarke denken’, was de reactie van Danny Willett.***

Amerikaanse media speculeerden vervolgens over wat Willett aan opmerkingen van thuisfans kan verwachten.

Darren Clarke, de Europese captain, stuurde woensdag heel andere combinaties de wei in dan 24 uur eerder. Hij weet het niet! Hij twijfelt! Dat is niet goed!

Verslaggevers van The Golf Channel - de Amerikaanse 24/7 golfzender - struikelden over elkaar om aan te geven dat er toch wel iets goed mis is met het Europese team.

Clarke deed er tijdens zijn dagelijkse persconferentie tamelijk laconiek over. 'Ik had besloten dat om de ervaren spelers tegen de debutanten te laten spelen, zodat de laatsten zichzelf konden testen. Dat was de hele opzet: beetje relaxed, jezelf een beetje amuseren. De druk komt straks vanzelf.'

Foto boven: Getty Images