De eerste stappen

Twintig jaar geleden schreef Robert-Jan Derksen, 22 jaar jong, zich in voor de kwalificatiereeks voor de Europese Tour.

Twintig jaar geleden schreef Robert-Jan Derksen, 22 jaar jong, zich in voor de kwalificatiereeks voor de Europese Tour. Wie is de persoon naast hem op de bank?

Derksen – inmiddels al weer twee jaar gestopt – plaatste deze foto uit 1996 deze week op Instagram.

In zijn handen een inschrijfformulier en de pen waarmee hij zijn belangrijkste handtekening tot dan toe had gezet.

‘Het was nog de tijd dat je dat formulier in een enveloppe deed en per post opstuurde’, aldus Derksen. ‘En het geld moest je overmaken naar de bankrekening van de Europese Tour.

De jongeman naast hem is Maarten van den Berg, die al enkele jaren een van de beste Nederlandse amateurs was. Van den Berg, die golf en studie combineerde aan universiteit van Miami, Ohio, is overigens nooit pro geworden.

‘Maarten en ik speelden als amateurs veel samen’, zegt Derksen. ‘Deze foto is bij thuis genomen. Ik denk dat we ervoor een rondje op Het Rijk van Nijmegen – mijn homecourse – hebben gespeeld.’

Robert-Jan Derksen had in het na het beëindigen van zijn amateurcarrière geen sponsors.

‘Mijn vader heeft voor de eerste periode een bedrag van tienduizend gulden op mijn bankrekening gestort’, weet Robert-Jan Derksen nog. ‘Daar heb ik onder andere mijn twee deelnames aan de pre-kwalificatie van betaald. In Manchester redde ik het niet, op het Spaanse Panoramica wel. Dat was nog in de tijd dat je twee kansen had!’

Ramon van Wingerden, nu een van de beleidsbepalers van de NGF als het om breedtesport gaat, was Derksens caddie en vader Jan Derksen slaagde er in om de kosten van deze trips en de deelname aan de Qualifying School te beperken.

‘Zakenrelaties van mijn vader in Engeland hadden bijvoorbeeld een huurauto en een hotel geregeld’, zegt Derksen.

De jonge pro redde het in december 1996 overigens niet tijdens de Qualifying School.

‘Op zich niet zo erg’, kijkt hij terug. ‘Als nieuwe pro op de Challenge Tour spelen, was geen slecht begin.’

En die tienduizend gulden?

‘Wat dacht je? Die heb ik keurig terugbetaald.’