Cijfers die golf niet helpen

Een onderzoek gehouden in acht grote (golf)landen wijst uit dat er veel vrouwen zijn die best zouden willen gaan golfen.

Een onderzoek gehouden in acht grote (golf)landen wijst uit dat er veel vrouwen zijn die best zouden willen gaan golfen. Interessant, maar er zitten rare kantjes aan ‘Unlocking Golf’s True Potential’.

Een van de uitkomsten van het onderzoek onder veertienduizend vrouwen tussen 18 en 64 jaar: er zijn 36,9 miljoen latente golfsters. Als zij allen gaan spelen, dan is dat goed voor een injectie van 35 miljard dollar in de totale golfindustrie.

De onderzoekers hebben namelijk op basis van onderzoek onder de huidige golfsters in de acht landen *) becijferd dat zij gemiddeld jaarlijks 939 dollar aan golf besteden.

De initiatiefnemer en sponsor van het onderzoek is het Zwitserse Syngenta, een van de grootste spelers op het terrein van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf levert ook tal van producten die op golfbanen worden gebruikt.

Maar wie de cijfers wat nauwkeuriger bekijkt, zal toch zijn of haar wenkbrauwen fronsen. Vooral de uitkomsten voor Frankrijk zijn opmerkelijk.

Dat land telt volgens de website van de Europese Golf Associatie zeshonderd banen en 407 duizend golfers, 265 duizend mannen en 102 duizend vrouwen.

In Europees opzicht is Frankrijk na Duitsland, Zweden en Engeland het grootste golfland.

Wat blijkt nu? Veertig procent van de Franse vrouwen zegt geïnteresseerd of zeer geïnteresseerd te zijn om binnen twee jaar te gaan golfen. Dat zijn 4,45 miljoen potentiële speelsters. Met andere woorden: de Franse golfeconomie zou ruim 417 miljoen dollar groter kunnen worden.

De vraag is alleen of dit reële cijfers zijn. Veertig procent? Is er doorgevraagd? Weten de dames dat het veel tijd en behoorlijk wat geld kost om te leren golfen?

En dan hebben we het nog niets eens over het aantal banen dat nodig is om deze mogelijke groei te realiseren: voor 4,45 miljoen golfsters zijn – op basis van duizend beoefenaren per achttien holes – nieuwe 4.450 courses nodig, ofwel 222.500 hectare, ofwel 445.000 voetbalvelden. Even ter vergelijking: er ligt in ons land 12.000 hectare aan golfbanen en 8.000 hectare aan voetbalvelden.

Nu weten we dat de Fransen met het oog op de Ryder Cup veel nieuwe (eenvoudige) banen willen aanleggen en dat er veel landbouwgronden braak komen te liggen, maar 4,45 miljoen golfers en 4.450 banen - dat lijkt toch echt op een sprookje.

*) Amerika, Canada, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië & Ierland, Japan, Zuid-Korea en Australië.