Moeilijke start Luiten

Joost Luiten moet vrijdag een sterke tweede ronde spelen om in het Abu Dhabi Championship minstens de cut te halen.

Joost Luiten moet vrijdag een sterke tweede ronde spelen om in het Abu Dhabi Championship minstens de cut te halen.

De nummer 59 van de wereld opende zijn eerste toernooi van het seizoen 2017 met twee birdies voor en twee bogeys na de turn voor een level par 72.

Het was de slechtste start in zes optredens van Luiten in het Abu Dhabi Championship. Joost Luiten eindigde in zijn laatste drie deelnames in de top-5. Maar de Nederlandse nummer een heeft nu in ieder geval een sterke tweede ronde nodig om te voorkomen dat hij voor het eerst in zijn carrière de cut mist in Abu Dhabi.

Uitgaande van de scores van dag 1 heeft Joost Luiten vrijdag minimaal een 70 - maar liever nog lager - nodig om zich voor het weekeinde te plaatsen.

'Voor mijn gevoel gevoel speelde ik echt beter dan een 72', schreef Luiten op zijn website. 'Maar ik heb mezelf gewoon niet weten te belonen op de greens. De putter moet nog uit zijn winterslaap komen, hopelijk is hij morgen wel scherp!

Henrik Stenson opende het seizoen 2017 zoals hij het golfjaar 2016 (nummer een van Europa) besloot: met ijzersterk spel.

De Zweed maakte acht birdies voor een 64 en de eerste plaats in het tussenklassement. Stenson speelde overigens alle voorgaande elf edities, maar hij won nog nooit.

Stenson ging samen met Dustin Johnson de baan in. De Amerikaan kwam net als Luiten tot een 72: drie birdies en drie bogeys.

De derde speler in deze groep was ook een Major-winnaar: Danny Willett. De Masters-kampioen bracht een teleurstellende 74 in de boeken.

Martin Kaymer – winnaar in Abu Dhabi in 2010 en in 2011 – begon net als Stenson goed. De Duitser liet een 66 noteren.

Daarmee deelt Kaymer de tweede plaats met de Engelsman Oliver Fisher, de Schot Marc Warren en Kiradech Aphibarnrat uit Thailand.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 8.00-14.00 uur rechtstreeks uit.

Henrik Stenson deed het donderdag acht slagen beter dan Dustin Johnson | © Getty ImagesFoto boven: Joost Luiten slaat af op de par-5 achttiende, zijn negende hole (Getty Images)