Luiten dankzij eindsprint door

Joost Luiten krijgt nog twee dagen om zichzelf omhoog te spelen in Qatar.

Met nog maar een paar holes te spelen zag het er niet goed uit voor de Nederlandse nummer 1 in het Qatar Masters maar dankzij een sterk slot speelde Luiten zich niet alleen naar het weekend; ín dat weekend is ook nog van alles mogelijk 

Het veld zit dicht bij elkaar in de woestijnstaat. Met nog maar een paar man in de baan stonden er niet minder dan negen spelers met -8 aan de leiding, terwijl je met -1 een vrij weekend voor de boeg had.

Na veertien holes - met twee birdies en twee bogeys - stond Luiten net aan de verkeerde kant van de cutline en dreigde dat vrije weekend, maar op de par-4 zestiende en de par-3 zeventiende maakte hij birdie en daarmee genoeg terrein goed om comfortabel het weekend te halen. En is dus zelfs een topnotering nog niet uitgesloten in het toernooi waar hij vorig jaar net buiten de top-10 eindigde.

Op zijn website zegt Luiten:

"Gisteren was het met nauwelijks wind prijsschieten op de Doha Golfclub, in de tweede ronde was het met een harde wind in de middag veel lastiger. Gelukkig speelde ik een stuk beter dan in de eerste ronde en met twee birdies op de laatste twee holes haal ik met -3 de cut. Na 15 holes stond ik nog -1, ik wist dat ik birdies moest maken. Op hole 16 sloeg ik een pitch van een meter of veertig binnen een meter van de hole. Ik heb heel hard aan dat soort slagen gewerkt en dan is het mooi als je ziet dat het harde werken wordt beloond op een moment dat het ook echt moet. Op hole 17 maak ik ook birdie en op 18 lipt mijn putt van een meter of acht voor birdie uit."

"Ik heb vorige week in Abu Dhabi en ook hier in Qatar niet of nauwelijks een putt gemaakt van een meter of zeven, acht. Om laag te gaan heb je dat soort langere putts die af en toe vallen nodig. Maar ik voel dat mijn spel de goede kant op gaat en het is belangrijk om zo vroeg in het seizoen in ieder geval cuts te halen en vier ronden te spelen. Het veld staat na twee ronden heel erg dicht bij elkaar. Als ik morgen -5 of -6 weet te maken is er zondag nog van alles mogelijk."

Voor Pierre Verlaar Jr zit het avontuur er op. De Nederlandse amateur verdiende een plaats in het veld door enkele weken geleden het Qatar Amateur te winnen, maar moest na twee dagen concluderen dat het verschil tussen de pro's en de amateurs groot is. Na de eerste ronde (77) was hij feitelijk al klaar, al herstelde hij zich met een 73 (+1) op de tweede dag uitstekend. 

Leaderboard